Het veranderende lot van Shenzhen: van ‘stad van jonge migranten’ naar onzekere toekomst

Shenzhen, de geboorteplaats van de eerste speciale economische zone van China, aan de overkant van de rivier van Hong Kong, staat voor een potentiële verschuiving in zijn fortuin.

In 2022 kende de stad voor het eerst een bevolkingsafname, toegeschreven aan de COVID-19-pandemie en veranderingen in het lokale overheidsbeleid.

De bevolkingskrimp zal naar verwachting problemen als verkeersopstoppingen en hoge huurprijzen verlichten.

De vroegere aantrekkingskracht van de stad op jonge mensen in heel China is echter niet langer de belangrijkste drijvende kracht achter haar groei.

Shenzhen, opgericht in 1979, kreeg sterke steun van de overheid en werd bekend als de ‘Stad van jonge migranten’.

Het trok gemotiveerde jonge individuen aan en stimuleerde innovatieve bedrijven zoals Huawei, BYD en Tencent. De bevolking overtrof de 10 miljoen in 2010.

In 2022 daalde de bevolking met 0,1% tot 17,66 miljoen als gevolg van het strikte nul-COVID-beleid en het stopzetten van de fabrieksactiviteiten.

Arbeidsmigranten keerden terug naar huis en de niet-geregistreerde bevolking nam af.

Ondanks de verwachting dat de bevolking in 2023 zal herstellen, vormt de natuurlijke achteruitgang van de totale bevolking van China een uitdaging.

Het lokale overheidsbeleid, zoals aangescherpte registratie-eisen, heeft ook de migratie naar Shenzhen afgeschrikt.

De historisch hoge bevolkingsgroei zette de openbare infrastructuur onder druk, wat leidde tot problemen als verkeersopstoppingen en stijgende huurprijzen.

Veranderingen werden noodzakelijk geacht om overweldigende openbare diensten en problemen zoals vervuiling aan te pakken.

De beloften van werkgelegenheid, een soepel registratiebeleid en economisch succes waren ooit de belangrijkste elementen van de aantrekkingskracht van Shenzhen.

error: Kopiëren mag niet!