Wanneer je een winkel binnenstapt, zoals een supermarkt, kan het voorkomen dat je bij het afrekenen geconfronteerd wordt met het feit dat de kassier geen munten heeft. Steeds meer mensen ervaren dit probleem. In plaats van het teruggeven van munten als wisselgeld, wordt de klant vaak snoep aangeboden wat leidt tot irritatie bij de klant.
Normaal gesproken ontvangt de klant zijn wisselgeld (in de vorm van munten) bij het afrekenen van zijn producten. Het wisselgeld is het verschil tussen het bedrag dat de klant heeft betaald en het exacte bedrag van de aankoop. Het is gebruikelijk om het verschil contant terug te krijgen, in de vorm van munten en/of biljetten.
Nu komt het dus regelmatig voor dat winkeliers geen munten meer hebben. Dit roept de vraag op waar alle munten zijn gebleven die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in omloop heeft gebracht. Deze munten worden door de CBvS uitgegeven aan de lokale banken. Volgens informatie zijn er genoeg munten in omloop gebracht.
Volgens de CBvS zijn er in 2021 nikkel-geplateerde stalen munten van 250, 100, 25 en 10 in omloop gebracht. Ze hebben het jaartal 2021 en zijn identiek aan de eerder uitgebrachte munten wat betreft kenmerken, gewicht, dikte en diameter.
Onze financiële bron was niet in staat om aan te geven hoe het komt dat er een tekort is en of andere partijen mogelijk andere doeleinden hebben.
Het is belangrijk dat winkeliers hun munten inkopen bij hun lokale bank, die over voldoende munten beschikt en verantwoordelijk is voor de distributie.
Het is essentieel dat klanten de winkeliers op een nette manier hierop wijzen en geen genoegen nemen met snoep dat de winkeliers wellicht niet kunnen verkopen.