West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie heft schorsing tegen Mali op

De West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA) heeft besloten de schorsing van Mali op te heffen, een land dat in augustus 2020 en mei 2021 twee staatsgrepen heeft meegemaakt en momenteel onder militair bewind staat.

UEMOA, bestaande uit acht lidstaten, maakte deze aankondiging tijdens een bijeenkomst in Guinee-Bissau op 8 juli, voorafgaand aan de 63e top van staatshoofden en regeringsleiders van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS).

Dit besluit volgt op de intrekking van economische sancties opgelegd door ECOWAS in januari 2022, die van kracht waren tot juli 2022.

ECOWAS handhaaft echter de schorsing van Mali van zijn activiteiten en heeft individuele sancties opgelegd aan leden van de militaire junta.

Deze acties werden ondernomen omdat de staatsgreepautoriteiten hun belofte om tegen februari 2022 verkiezingen te organiseren, niet nakwamen.

In juni 2023 namen Malinezen deel aan een referendum om te stemmen over een nieuwe grondwet die was voorgesteld door de regerende junta.

Uit de officiële resultaten bleek dat 97% van de deelnemers voor de nieuwe grondwet stemde.

De voorgestelde grondwet heeft tot doel de bevoegdheden van de president te versterken, door de benoeming en het ontslag van de premier en regeringsleden mogelijk te maken, evenals de ontbinding van de Nationale Vergadering.

error: Kopiëren mag niet!