Een internationale deal die het mogelijk maakt dat Oekraïne graan over zee vervoert, loopt in juli af. Dankzij het Black Sea Grain Initiative hebben 32,75 miljoen ton gewassen de wereldmarkten bereikt.
Na de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari vorig jaar, raakte de Oekraïense graanexport ernstig verstoord. Russische militaire schepen blokkeerden gedurende meer dan vier maanden Oekraïense havens in de Zwarte Zee.
Op 22 juli 2022 kwamen de Verenigde Naties en Turkije overeen om een veilige maritieme humanitaire corridor in de Zwarte Zee te openen – het “Black Sea Grain Initiative”. Sindsdien is er 8,8 miljoen ton tarwe en 16,7 miljoen ton maïs verscheept vanuit de drie Oekraïense havens Chornomorsk, Odessa en Yuzhny/Pivdennyi.
Wereldleiders proberen wanhopig de deal te redden voordat deze over minder dan twee weken afloopt.
De Europese Unie, de VS en de VN overwegen concessies te doen aan de gesanctioneerde Russische Landbouwbank voor een verlenging vanaf 17 juli.
Door de concessies zou de bank betalingen in verband met graanexport kunnen afhandelen en het SWIFT wereldwijde financiële berichtensysteem kunnen gebruiken, dat na de invasie voor Russische banken was gesloten.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei deze week echter dat er “geen reden” is om het pact voort te zetten.
“Deze keer voelt het anders”, zegt Tariel Khajishvili, directeur van expediteur Novik LLC in Odessa. Het scheepvaartverkeer op de vitale graanhub van Chornomorsk is nu “helemaal dood”.
In juni heeft de regering van Oekraïne 547 miljoen dollar toegezegd aan een verzekeringsfonds om bedrijven te compenseren met schepen die naar de havens aan de Zwarte Zee gaan als de deal mislukt.
“Het probleem is welke reders bereid zijn het risico te nemen”, voegde Khajishvili eraan toe.