Chili dient als een voorbeeld van LatAm’s inzet voor hernieuwbare energie en zelfredzaamheid, ondanks de invloed van China

De groei van hernieuwbare energie in Latijns-Amerika wordt vaak toegeschreven aan Chinese invloed, die inderdaad aanzienlijk is.

Chinese bedrijven produceren ongeveer 90% van de wind- en zonnetechnologieën die in de regio zijn geïnstalleerd.

China’s State Grid beheert meer dan de helft van Chili’s gereguleerde energiedistributie.
Bovendien heeft China aanzienlijke investeringen gedaan in de kritieke mineralensector van Latijns-Amerika, waaronder lithium-, nikkel-, kobalt- en zeldzame aardmetalen die essentieel zijn voor elektrische voertuigen, windturbines en defensietechnologieën.

China’s betrokkenheid bij toeleveringsketens voor schone energie en zijn invloed op de energiesystemen van landen hebben wereldwijd tot bezorgdheid geleid.

De relatie tussen China en Latijns-Amerika is echter complex, aangezien Latijns-Amerikaanse landen ernaar streven hun hulpbronnen veilig te stellen en hun eigen toekomst voor schone energie te ontwikkelen.

Terwijl internationale investeringen een rol spelen, bevorderen Latijns-Amerikaanse landen ook innovatieculturen van eigen bodem die vaak onopgemerkt blijven.

Deze omvatten zowel geavanceerde innovaties met behulp van geavanceerde materialen als wat bekend staat als “frugal innovation”.

Chili dient als een voorbeeld van Latijns-Amerika’s inzet voor hernieuwbare energie en zelfredzaamheid.

Het land heeft zijn doelstelling voor hernieuwbare energie voor 2025 overtroffen met behulp van geothermische, zonne- en windenergieprojecten, waarvan sommige met Chinese steun.
Ongeveer een derde van Chili’s energie komt nu uit schone bronnen.

De meest waardevolle hulpbron van het land ligt echter in de Atacama-woestijn, de thuisbasis van ’s werelds grootste lithiumreserves.

Chili streeft ernaar de controle over zijn lithiumreserves te behouden en tegelijkertijd de winst te vergroten, de milieubescherming te versterken en de voordelen te delen met lokale gemeenschappen die worden getroffen door lithiumprojecten.

Chili geeft al meer dan tien jaar prioriteit aan de ontwikkeling van zijn eigen hernieuwbare energie-industrie.

error: Kopiëren mag niet!