Ashwin Adhin: “Regering stuwt koers kunstmatig omhoog om begrotingstekorten te dekken”

Het Assembleelid tevens gewezen vicepresident Ashwin Adhin zegt, dat tijdens het structureel aanpassingsprogramma in 1992 de regering de koers kunstmatig omhoog stuwde om de tekorten om de begroting te dekken. Maar, de huidige regering heeft devaluaties deze keer kwaadaardig gebruikt om het volk te verarmen, aldus Adhin. Door de hoge koersen worden de overheidsinkomsten die voor het overgrote deel in valuta zijn (goud en olie) omgerekend in SRD gigantisch veel. Adhin sprak vorige week dinsdag in NDP-patijcentrum Ocer tijdens een kadervergadering ter gelegenheid van het 36-jarig bestaan van de NDP.  

Tegenover Dagblad Suriname zegt de gewezen vicepresident, dat de positieve cijfers over het begrotingstekort die thans worden gepresenteerd, niets anders zijn dan dat die gebaseerd zijn op de devaluaties van de SRD die de huidige regering sedert zijn aantreden heeft doorgevoerd. Het is niet dat er veel meer is geproduceerd en of geëxporteerd is geworden. Cijfers worden op dusdanige wijze gepresenteerd, dat die vanuit macro-economisch perspectief er goed uitzien. 

Geen groei reële economie

Maar, de werkelijkheid is volgens Adhin, dat er geen sprake is van ontwikkeling in de reële economie. Er is geen sprake van economische opleving in termen van groei van bedrijfseconomische- en productie activiteiten, verhoogde omzetten en toename van de werkgelegenheid. Integendeel is de werkgelegenheid afgenomen en is er sprake van stijgende prijzen in de winkels. De torenhoge koersen zijn “killing” voor het volk en het volk is straatarm gemaakt. Voor het volk is er geen geld, maar de regering geeft zichzelf wel een 50 procent koopkrachtversterking.

Adhin herhaalt hetgeen hij eerder heeft gesteld, met name dat het IMF niet nodig is geweest. Tijdens de machtsovername in juli 2020 was er geen sprake van valutaschaartse. De goud- en olieprijzen waren voordelig hoog. Ondanks dat er geen valutaschaartse was heeft de regering de koers verschillende keren kunstmatig verhoogd. 

Hij zegt in augustus 2020 gewaarschuwd te hebben voor een humanitaire crisis als gevolg van de devaluatie. Waarom het IMF in 2021 toch erbij is gehaald, is omdat de bondholders dat als voorwaarde hadden gesteld voor herstructurering van de schulden. Dat heeft de regering zelf toegegeven. Het IMF was logisch gezien, volgens Adhin, een sociaal- economische domme actie. Het had volgens de gewezen vicepresident ook te maken met een andere sluwe actie van de regering. De principe deal met de bondholders noemt hij een ripdeal. Het is overdreven alleen in het voordeel van de bondholders, en uiteraard in het voordeel van zij die premie zullen ontvangen vanwege de ondertekening van de bereikte deal. 

Misère en ellende

De aanwezigheid van het IMF, dat op de eerste plaats economisch niet nodig was geweest, heeft alleen lijden en last teweeg gebracht voor de bevolking. Die komen bovenop de malaise die is ontstaan vanwege de wat Adhin noemt de kunstmatige devaluaties.

Dit zijn volgens Adhin de ware oorzaken van de situatie waarin het land en het volk terecht zijn gekomen. De werkloosheid is drastisch gestegen. Er is geen werk. Niet iedereen heeft de vaardigheden om in de bouw te werken. Bedrijven hun omzetten zijn gedaald. Mensen lichten elkaar op om aan geld te komen. De regering maakt het de burgers onmogelijk om zich van A naar B te verplaatsen, bussen rijden niet alle routes, eigen vervoer is duur, de werkplekken zijn ver verwijderd, medicijnen moet je kopen en de zieke mens hoopt dat ze uit zichzelf beter wordt. De criminaliteit is compleet uit de hand gelopen, dagelijks is er sprake van berovingen tot zelfmoord. Mensen dreigen hun auto of zelfs hun woning te verliezen, omdat zij in problemen zijn geraakt met de betaling van leningen vanwege de koerstijgingen. 

Mensen worden volgens Adhin steeds meer onverdraagzaam en dat verstoort de samenleving. Dat is onder andere te merken door het gedrag in het verkeer. Men gedraagt zich agressief, omdat men onder grote stress leeft om dagelijks te overleven. Gezichtsverlies en gebrek aan geld drijven mensen tot zelfmoord. Zelfs seniore burgers die niet kunnen uitkomen met hun AOV, plegen zelfmoord. Moeders en vaders zijn nooit ontspannen, liefde voor de kinderen schiet tekort. Kinderen worden de dupe van stress van  hun ouders, en dat komt tot uiting in negatief gedrag op school. Het volk is compleet overgeleverd aan de gevolgen van het IMF-programma. 

Adhin verwijt de regering onkunde om het land te leiden.

SS 

error: Kopiëren mag niet!