Artikel 225a Wetboek van Strafrecht zou nekslag voor scalians moeten zijn

Onlangs schreef Dagblad Suriname in een uitgebreid artikel, dat de regering Santokhi-Brunswijk het al jarenlang gevoerde gedoogbeleid rond scalians, de drijvende goudfabrieken, gewoon voortzet zonder dat zogenoemde milieubeschermingsorganisaties in het land daartegen in verzet komen. Met dit bewust gevoerd beleid werkt de regering willens en wetens mee aan de vernietiging van veel biodiversiteit in en rond het water van kreken, rivieren en het stuwmeer. De bodem wordt omgewoeld en oevers kalven af.

Afbouwen per 22 juni?

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen schreef in een brief in oktober vorig jaar aan zes goudondernemingen, die samen 25 scalians in bedrijf hebben, dat de huidige gedoogmethode van goudwinning per 22 juni zal worden afgebouwd. Eventuele voortzetting kan “onder strikte schriftelijke milieu, sociale en fiscale voorwaarden, in een specifiek vooraf afgebakend gebied”. Dus afbouwen, maar wel weer uitwegen eraan verbinden, zodat de scalians toch kunnen blijven werken in een speciaal afgebakend gebied. Hoe tegenstrijdig is dat? Dat is geen afbouwen, dat is voortzetting van het gedoodgebeleid, zo schreef Dagblad Suriname onlangs.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder gesteld dat er “geen enkele wettelijke regeling voor het gebruikmaken van scalians voor goudwinning” bestaat.

Artikel 225a Wetboek van Strafrecht

Het OM mag wel handelen als artikel 225a van het Wetboek van Strafrecht is overtreden, opzettelijke milieuverontreiniging en bescherming van de volksgezondheid. Overtreders kunnen een gevangenisstraf tussen de twaalf en vijftien jaar en een forse geldboete opgelegd krijgen. Maar, het is toch overduidelijk dat scalians opzettelijk het milieu verontreinigen en ook een risico vormen voor de volksgezondheid. Dus, dan rijst de vraag: waarom laat het OM nog steeds scalians actief het milieu vernietigen? Alle opererende scalians zouden in opdracht van het Openbaar Ministerie  in beslag moeten worden genomen op grond van dat artikel 225a van het Wetboek van Strafrecht. 

Nu en dan inbeslagnames

Nu en dan worden een paar scalians in beslag genomen, bijvoorbeeld rond eind september vorig jaar, toen 10 scalians, die in het gebied van Stoelmanseiland in het district Sipaliwini opereerden, in beslag werden   genomen en daarna onbruikbaar gemaakt. “Op enig moment zullen de activiteiten van scalians vergaande consequenties hebben voor mens en milieu”, schreef het OM in een persbericht. Wanneer het Openbaar Ministerie zich daarvan bewust is, dan is het vreemd, opmerkelijk, dat de huidige regering gewoon doorgaat met het al jaren durende scalians gedoogbeleid en het OM verder geen enkele actie onderneemt. 

Neen, zij richt zich liever op het nu en dan vernietigen van een paar illegale landingsbaantjes in het binnenland om smokkelaars van cocaïne even hun activiteiten te bemoeilijken.

Ballen tonen en toeval?

Overigens de vernietiging van die 10 scalians in september vorig jaar

in opdracht van het Openbaar Ministerie vond ‘toevalligerwijs’ plaats rond het bliksembezoek van een dag aan Suriname van de Franse minister van Justitie. 

Even toonde Suriname ballen met een daadkrachtig optreden tegen scalians, even, drie dagen. Natuurlijk, Frankrijk had zich op diverse momenten de afgelopen jaren, via vooral haar ambassadeur in Paramaribo, kritisch uitgelaten over het pappen- en nathouden-beleid van Suriname rond de milieu-vernietigende drijvende goudfabriekjes. Dus, Suriname zag haar kans schoon om daadkracht te tonen.

Het was op uitnodiging van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie dat de Franse minister van Justitie Eric Dupond-Moretti een officieel eendaags bezoek bracht aan Suriname.

En de volgende dag kwam het OM met een triomfantelijk persbericht waarin zij schreef, dat het OM haar taak in het kader van bestrijding van milieucriminaliteit had voortgezet. Het Openbaar Ministerie schreef verder, dat zij op 28, 29 en 30 september (de 30e, de dag van het bezoek van de Franse bewindsman van Justitie) met ondersteuning van leden van het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname in het district Marowijne in het gebied Stoelmanseiland, inspectiewerkzaamheden had  verricht en dat daarbij 10 scalians, 8 grote en 2 kleine, in beslag waren genomen en daarna onbruikbaar gemaakt. Met enigszins gepaste trots maakte het OM ook een video openbaar, waarop te zien is hoe een scalian in lichterlaaie staat. Daarnaast schreef het OM met gevoel voor drama, dat de meeste oevers van de rivier door goudwinningsactiviteiten “totaal zijn vernield”. “Triest beeld”, aldus het Openbaar Ministerie. Maar, aanhoudingen werden – voor zover bekend – niet verricht.

Nekslag

Terug naar dat artikel 225a in het Wetboek van Strafrecht. Dat artikeltje zou de nekslag moeten zijn voor de scalians die nog opereren in Surinaamse wateren. Maar, zo vermeend daadkrachtig het optreden in september 2022 was, tijdens het bezoek van een Franse bewindsman, zo inactief is het Openbaar Ministerie vandaag de dag tegen scalians. En dat, terwijl zij met het artikel 225a Wetboek van Strafrecht in haar hand wel degelijk kan optreden tegen scalians. Dat niet optreden verstevigt het gevoel in de samenleving dat er andere krachten spelen op de achtergrond, mogelijk belangen van bepaalde mensen in bepaalde kringen, welke belangen niet geschaad mogen worden vanwege financieel-economische gewin. 

Geld, goud en hypocrisie

Geld, goud, lijkt dan ook belangrijker dan het beschermen van het milieu in het binnenland. Dit verwerpelijke beleid staat haaks op de welhaast hypocriete houding van regeringsleden die op vele podia en bij vele fora en conferenties in de wereld verkondigen, dat Suriname het groenste land ter wereld is, terwijl onvermeld blijft, uiteraard, dat het binnenland geleidelijk aan wordt kaal gekapt en de biodiversiteit en de gezondheid van lokale inheemse- en marron gemeenschappen worden vergiftigd door kwik, cyanide en andere chemische stoffen, 

Laat de wereld dàt ook weten

Het wordt tijd dat de wereld ook dàt weet, dat het binnenland van het groenste land ter wereld wordt vernietigd en vergiftigd voor financieel-economisch gewin van enkelen in hoofdstad Paramaribo.

PK

error: Kopiëren mag niet!