Wagner-strijders bereiden zich voor om naar Wit-Rusland te verhuizen, zei de hoge commandant

  • Huursoldaten van de Wagner-groep van Yevgeny Prigozhin bereiden zich voor om naar Wit-Rusland te verhuizen onder de voorwaarden van een deal die hun muiterij tegen het Russische militaire leiderschap onschadelijk maakt, zei een hoge commandant van de groep.

Sinds de muiterij van 23 en 24 juni, waarbij Wagner-strijders kortstondig een Zuid-Russische stad veroverden en richting Moskou marcheerden, is de exacte verblijfplaats van Prigozhin en zijn huurlingen onduidelijk.

Onder de deal die een einde maakte aan de muiterij, was het de bedoeling dat Prigozhin naar Wit-Rusland zou verhuizen en zijn mannen – sommigen van hen ex-gedetineerden die vroeg waren vrijgelaten om in Oekraïne te vechten – kregen de mogelijkheid om met hem naar Wit-Rusland te verhuizen, zich aan te sluiten bij de reguliere strijdkrachten van Rusland, of ga naar huis.

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenco zei donderdag echter dat Prigozhin en duizenden van zijn strijders nog steeds in Rusland waren, wat vragen opriep over de uitvoering van de deal.

Anton Yelizarov, wiens schuilnaam “Lotus” is, werd zaterdag geciteerd door een kanaal op de Telegram-berichtenapp en zei dat de strijders nu tot begin augustus op vakantie gingen, op bevel van Prigozhin, voordat ze naar Wit-Rusland verhuisden.

“We moeten bases en oefenterreinen voorbereiden, coördineren met lokale overheden en administraties, interactie organiseren met de wetshandhavingsinstanties van Wit-Rusland en logistiek opzetten”, werd hij geciteerd door het kanaal “Yevgeny Prigozhin on Telegram”.

We konden de authenticiteit van het interview niet verifiëren.

Prigozhin zelf is de afgelopen twee weken ongebruikelijk stil geweest. Hij heeft niet meer gepost op zijn voorheen favoriete Telegram-kanaal – Yevgeny Prigozhin Press Service – sinds 26 juni, toen hij de muitende acties van zijn strijders verdedigde.

error: Kopiëren mag niet!