Noord-Korea hekelt IAEA voor Fukushima-watergoedkeuring

Noord-Korea heeft zondag kritiek geuit op de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties voor het goedkeuren van het plan van Japan om gezuiverd water uit de kerncentrale van Fukushima te lozen.

De Internationale Organisatie voor Atoomenergie keurde het plan van Tokio goed om de komende decennia gezuiverd water van de door de tsunami getroffen kerncentrale in zee te lozen.

Het plan heeft geleid tot bezorgdheid in de buurlanden, wat China ertoe heeft aangezet de import van voedsel te verbieden en tot protesten in Zuid-Korea heeft geleid.

Het vrijkomen van het behandelde water zal een “fatale negatieve impact hebben op het mensenleven en de veiligheid en het ecologische milieu”, zei een ambtenaar van het ministerie van milieubescherming van Pyongyang in een verklaring van het officiële Koreaanse Central News Agency.

“Waar het om gaat is het onredelijke gedrag van de IAEA die actief de geplande lozing van nucleair vervuild water door Japan betuttelt en faciliteert, wat onvoorstelbaar is”, aldus de verklaring.

Ongeveer 1,33 miljoen kubieke meter grondwater, regenwater en water dat voor koeling wordt gebruikt, heeft zich opgehoopt in de kerncentrale van Fukushima, waar verschillende reactoren instortten nadat de tsunami van 2011 de koelsystemen overweldigde.

De exploitant van de installatie behandelt het water om bijna alle radioactieve elementen te verwijderen, behalve tritium, en is van plan het te verdunnen voordat het gedurende tientallen jaren in de oceaan wordt geloosd.

De verklaring komt wanneer IAEA-hoofd Rafael Grossi zijn driedaagse bezoek aan Seoul afrondt met een ontmoeting met wetgevers van de oppositie, die kritiek hebben geuit op de geplande vrijlating.

Op zaterdag had Grossi een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Park Jin om hem te informeren over de bevindingen van zijn bureau, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Seoul in een verklaring.

Park verzocht om “actieve medewerking van de IAEA voor veiligheidsverificatie en publieke geruststelling”, voegde het eraan toe.

Na die bijeenkomst zei Grossi dat het IAEA in de fabriek in Fukushima zal blijven om de veiligheid “bij elke stap” te waarborgen. “

error: Kopiëren mag niet!