In Japan is het een jaar geleden dat oud-premier Abe werd neergeschoten

In Japan is het zaterdag een jaar geleden dat voormalig premier Shinzo Abe tijdens een verkiezingstoespraak werd neergeschoten door een man die boos was op zijn banden met de Unification Church.

De dood van de langst dienende premier van Japan, die op video werd vastgelegd, schokte een natie die niet gewend was aan wapengeweld.

Premier Fumio Kishida en andere hoge functionarissen en wetgevers voegden zich bij Abe’s weduwe, Akie, bij een besloten herdenkingsdienst in een boeddhistische tempel in Tokio. Na afloop van de dienst werd het publiek binnengelaten om bloemen aan te bieden.

Onder hen was Tsuu Ogawa, 49, een hotelmedewerker, die haar verjaardag vierde op de dag dat Abe werd vermoord.

“Ik was geschokt dat zoiets vreselijks in Japan kon gebeuren, en ik bid dat zoiets nooit meer gebeurt”, zei ze terwijl ze bloemen naar de tempel droeg.

Abe wordt herinnerd voor het voeren van economisch beleid gericht op het beëindigen van jaren van deflatie, inclusief agressieve monetaire versoepeling, fiscale stimuleringsmaatregelen en deregulering. Critici zeiden dat die maatregelen ook een inkomenskloof openden.

Abe, die in 2020 aftrad, was ook voorstander van een agressief defensiebeleid dat de militaire uitgaven verhoogde en herinterpreteerde de Japanse grondwet om de oorlog af te zweren, zodat Japanse troepen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in het buitenland kunnen vechten.

“Ik zal politici steunen die het werk van Abe’s regering voortzetten”, zei Atsuhiro Ueda, een 35-jarige kantoormedewerker, terwijl hij zich bij de tempel voegde.

Hoewel Kishida afstand heeft genomen van de economische agenda van Abe, handhaaft hij het agressieve beleid van zijn voorganger en kondigde vorig jaar aan dat Japan de defensie-uitgaven zou verdubbelen.

De dood van Abe veroorzaakte een publieke reactie tegen de regerende Liberaal-Democratische Partij nadat er nauwe banden tussen haar en de Unification Church aan het licht kwamen.

Tetsuya Yamagami 42, die nog niet terechtstaat, wordt verdacht van het gebruik van een handgemaakt vuurwapen van metaal en hout om de 67-jarige politicus te doden. In posts op sociale media vóór de schietpartij gaf hij de Unification Church de schuld dat hij zijn moeder in financiële moeilijkheden had achtergelaten.

Wereldwijd bekend om zijn massahuwelijken, wordt de Zuid-Koreaanse kerk beschuldigd van het veroorzaken van financiële problemen door grote donaties van haar volgelingen te vragen.

error: Kopiëren mag niet!