De Braziliaanse invoer van Russische diesel stijgt enorm, bijna tien keer meer dan in 2022

Onder leiding van Luiz Inácio Lula da Silva (PT) is de Braziliaanse invoer van Russische diesel aanzienlijk gestegen.

Uit gegevens van het ministerie van Ontwikkeling, Industrie, Handel en Diensten blijkt dat de aankopen van Russische diesel van januari tot mei $ 910,6 miljoen bedroegen, bijna tien keer meer dan het totaal voor 2022.

De stijging van de Russische dieselimport wordt toegeschreven aan kortingen die Rusland aanbiedt om nieuwe markten te penetreren en de impact van de sancties te verzachten die zijn opgelegd door de Verenigde Staten en de Europese Unie na de invasie van Oekraïne door het Kremlin in februari 2022, schrijven Fábio Galão en John Lucas in een recent Gazeta do Povo-artikel.

Braziliaanse importeurs, waaronder Petrobras, hebben geprofiteerd van deze kortingen, wat bijdroeg aan lagere brandstofprijzen in Brazilië en politieke voordelen opleverde voor Lula.

In 2022 stond Rusland op de achtste plaats wat betreft de verkoop van diesel aan Brazilië, goed voor 1% van de invoer.

In de eerste vier maanden van 2023 klom Rusland echter naar de tweede plaats met een aandeel van 18%, waarmee het de Verenigde Staten verdrong, die in dezelfde periode hun marktaandeel zagen dalen van 58% naar 33%, schrijven Galão en Lucas.

De beschikbaarheid van goedkope Russische diesel vormt een uitdaging voor concurrenten, aangezien deze lager geprijsd is dan binnenlandse raffinaderijen en andere geïmporteerde bronnen.

Gabrielle Moreira, een dieselmarktspecialist bij Argus, benadrukte de journalisten in een interview met Reuters in april hoe moeilijk het is om te concurreren met Russische diesel.

Hoewel de toename van de invoer van Russische diesel in het voordeel is van Braziliaanse importeurs en bijdraagt aan lagere brandstofprijzen, roept het ethische bezwaren op omdat het indirect de Russische invasie van Oekraïne ondersteunt.

Deze situatie weerspiegelt vergelijkbare trends in de invoer van energie uit Rusland door India en China na het conflict, waardoor Rusland westerse sancties kon omzeilen.

Lula’s internationale reputatie heeft al geleden onder zijn weigering om Oekraïne te steunen.

error: Kopiëren mag niet!