Stichting Wan Okasi, de belangenorganisatie van en voor personen met een beperking, heeft onlangs een rapport samengesteld waarin de huidige leefsituatie van mensen met een beperking in Suriname wordt belicht, evenals de omgang van de overheid met de rechten van deze doelgroep.
Wan Okasi stelt, dat de bevindingen van de stichting aantonen dat de overheid de rechten van personen met een beperking in Suriname veronachtzamelt en hen aan hun lot overlaat. De organisatie acht het van cruciaal belang, dat de internationale gemeenschap op de hoogte wordt gebracht van de manier waarop de Surinaamse overheid omgaat met de belangen van deze kwetsbare doelgroep.
Ondertussen is het rapport verzonden naar belangrijke instanties, waaronder Amnesty International, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Amerikaanse ambassade en de Verenigde Naties (VN). De organisatie wijst erop, dat Suriname het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap op 29 maart 2017 heeft geratificeerd. “Helaas heeft de overheid in de afgelopen zes jaar nog nauwelijks enige actie ondernomen om aan de bepalingen van dit verdrag te voldoen. Het is hoog tijd dat de overheid zich daadwerkelijk inzet om de inhoud van het verdrag na te leven”, merkt het bestuur van Wan Okasi op.
Volwaardig
De organisatie heeft verschillende organisaties in haar rapport om steun gevraagd. “Langs deze weg verzoeken wij de Surinaamse overheid nogmaals dringend om de noodzakelijke voorwaarden te scheppen, zodat personen met een beperking in staat worden gesteld een volwaardig leven te leiden.”
Salarisverhoging regering
De voorzitter van Wan Okasi, Aniel Koendjbiharie, laat verder weten dat er middels een open brief aan de regering is gereageerd op het voornemen om de leden van de regering een salarisverhoging van vijftig procent toe te kennen. Wan Okasi zegt in de brief met grote verontwaardiging en diepe teleurstelling dit nieuws te hebben vernomen.
Het nieuws over de vijftig procent salarisverhoging heeft zowel de achterban als het bestuur van Wan Okasi geschokt. “Vooral gezien het feit dat u als regering herhaaldelijk heeft benadrukt hoe de vorige regering het land in diepe schulden heeft achtergelaten. Als belangenorganisatie voor personen met een beperking hebben wij bij elk gesprek benadrukt hoe schrijnend de leefsituatie van onze doelgroep is”, staat in de brief.
Verder geeft het bestuur aan dat ondanks hun smeekbeden besloten is om de financiële uitkering van SRD 1.750 niet te verhogen. “In plaats daarvan heeft u de doelgroep een zogenaamde koopkrachtversterking gegeven van SRD 1.800. Het totale bedrag dat mensen met een beperking ontvangen, komt dus neer op SRD 3.550.” Dit bedrag ligt volgens Wan Okasi ver onder de armoedegrens. De grens is door de overheid vastgesteld op SRD 5.228. Volgens Wan Okasi komt dit bedrag op SRD 115 per dag neer en is veel te weinig voor de doelgroep.
Onrechtvaardige regel
“Zestigplussers met een beperking moeten het zelfs stellen met slechts SRD 41,50 per dag. Dit is het gevolg van het feit dat onze zestigplussers alleen moeten leven van het AOV-bedrag, aangezien de financiële uitkering wordt ingetrokken zodra zij de leeftijd van zestig bereiken.” Koendjbiharie zegt herhaaldelijk te hebben gevraagd om deze onrechtvaardige regel te herzien.
Ook verhoging met 50 procent
In de brief heeft Wan Okasi aangegeven, dat het onder deze omstandigheden onmogelijk is om een gezond leven te leiden. “Daarom is het niet meer dan rechtvaardig dat mensen met een beperking, net zoals u zichzelf een verhoging van 50 procent heeft toegekend, ook een verhoging van 50 procent krijgen, gezien de erbarmelijke leefsituatie waarin zij zich bevinden”, is de organisatie van oordeel.
Koendjbiharie voegt toe dat “indien de regering stelt dat de salarissen van ministers en andere ambtenaren sinds 1994 niet zijn verhoogd, waarom niet hetzelfde beleid wordt gehanteerd voor sociale instellingen die al sinds 2014 vragen om een aanpassing van het subsidiebedrag dat sindsdien niet is veranderd?”
Het bestuur van Wan Okasi vraagt zich af of het de bedoeling is “dat alleen het volk moet inleveren, terwijl de mensen in de regering en hun familie en vrienden in luxe kunnen leven? Waarom kunnen de leden van de regering niet dezelfde offers brengen als het volk?”
Eisen
De eis is dat als de regering vasthoudt aan deze verhoging, Wan Okasi ook een verhoging van 50 procent wil voor de doelgroep. “We willen een beroep doen op uw geweten en verantwoordelijkheidsgevoel om onze doelgroep, die dagelijks worstelt met de gevolgen van hun beperking en het wanbeleid dat verschillende regeringen hebben gevoerd en nog steeds voeren, niet in de kou te laten staan.”
RB