Reguleer de prijzen voor eerlijke behandeling van iedereen

In Suriname is er geen duidelijk mechanisme waarmee de prijzen tot stand komen. Iedereen doet maar wat men wil en er is geen enkele overkoepelende instantie die de prijzen bepaalt. Dit heeft grote gevolgen voor de samenleving. De willekeurige prijzen veroorzaken ongelukkige gezinnen, stress en een gebrek aan levensvreugde.

Het lijkt erop dat niemand in de leiding van het land deze situatie serieus neemt en er mogelijk vanuit gaat, dat chaos zichzelf wel zal ordenen.

De gevolgen van deze situatie zijn duidelijk. Mensen die een product of dienst nodig hebben, zijn vaak afhankelijk van de prijzen die worden gevraagd. Soms zijn de prijzen zo hoog, dat mensen het product of de dienst niet kunnen betalen. Dit kan leiden tot armoede en sociale ongelijkheid.

Instantie moet prijzen bewaken en controleren

Het is belangrijk dat er een mechanisme wordt gecreëerd dat de prijzen reguleert en ervoor zorgt dat iedereen eerlijk behandeld wordt. Ook moet een  overkoepelende instantie worden gecreëerd die de prijzen bewaakt en controleert. Hierin moet een scherpe selectie komen van personen die zich niet laten omkomen, voor een “fles pindakaas”

Deze instantie zou kunnen worden gevormd door vertegenwoordigers van de overheid, bedrijven, consumenten en andere belanghebbenden. Deze instantie zou kunnen worden opgezet om de prijzen te reguleren en ervoor te zorgen dat iedereen eerlijk behandeld wordt.

Als dit mechanisme wordt geïmplementeerd, zal het leiden tot meer gelijkheid, minder armoede en een betere levensstandaard voor iedereen in Suriname.

Het ministerie van Economische Zaken is niet in staat de uit de hand gelopen prijzen en diensten te reguleren. De vrije markteconomie zal voor meer chaos zorgen. En zoals economen zeggen, is het einde van de prijsverhogingen nog niet in zicht.

Geen durf

Er moeten regels worden opgesteld die ervoor zorgen dat iedereen een eerlijke prijs betaalt voor een product of dienst. Ook moeten er sancties worden ingesteld voor degenen die de regels overtreden. De sancties die Economische Zaken hanteert zijn niet afdoende, het gaat slechts om een boete. Deze worden snel betaald en dan begint het weer opnieuw.

Men heeft geen durf de winkelvergunningen in te trekken, mogelijk door angst voor het “kartel”.

error: Kopiëren mag niet!