De meningen over het belang en de betekenis van geld zijn erg verdeeld. Maar dat een gebrek aan geld tot zorgen kan leiden, is zowat iedereen het mee eens. We hebben geld immers nodig om voedsel en kleding te kopen, om onderdak te betalen en om de maandelijkse rekeningen te betalen.
In de praktijk is vaak te zien dat de zucht naar geld, het gedrag van mensen negatief kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld mensen gaan de drug business in omdat daarmee veel geld valt te verdienen. Er wordt niet meer gedacht aan de schadelijke gevolgen voor medemensen. Men is slechts gefocust op het geld dat er met de drugshandel valt te verdienen. Nog een voorbeeld is de mensensmokkel. De mensen die daarin handelen, zien niet het leed van een medemens, ze zien slechts het geld dat ze aan de nood van vluchtelingen kunnen verdienen. De slachtoffers worden notabene maar al te vaak voorgelogen en bedrogen. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen dat de honger naar geld mensen kan veranderen in gewetenloze monsters.
Het journaal verhaalt elke dag weer de vreselijkste mensonwaardige toestanden. Kijkers raken hier aan gewend en verliezen elk medemenselijk gevoel.
Vele Surinamers bezitten gelukkig nog het gevoel van empathie.
Het was daarom een enorme geestelijke dreun toen ik recent iemand hoorde zeggen: “Waarom maken ze zo’n ophef over dat cyanide gif? Surinamers zetten hun gezondheid toch al jarenlang op het spel met die kwikvergiftiging, dus waarom al die protesten nu er nog een ander gif in de vorm van cyanide, bijkomt? Gif is toch gif!”
Deze woorden bewezen dat men ook in Suriname het gevoel van empathie aan ’t kwijtraken is, dat geld het gedrag van een mens kan beïnvloeden en dat voor velen gezondheid ondergeschikt is aan geld.
Cyanide en kwik zijn beiden slecht voor de gezondheid. Er wordt al jarenlang gewaarschuwd voor de kwikvergiftiging bij de goudwinning in het binnenland. Maar, omdat daar grof geld aan valt te verdienen, slaat men alle waarschuwingen in de wind. Men blijft het water in de rivieren vervuilen en hun gezondheid ondergeschikt maken. Toen cyanide in het water werd aangetroffen, werd daar wel ophef over gemaakt daar dat voor niemand geld opleverde.
Wat is de reden dat mensen bereid zijn om hun gezondheid aan kwikvergiftiging bloot te stellen? Wordt het gedrag van de mensen beïnvloed door geldgebrek?
– Mensen met geldgebrek krijgen vaak een tunnelvisie, ze denken dan alleen aan hun geldgebrek. Ze besteden geen aandacht aan andere belangrijke dingen, zoals hun gezondheid, de kinderen of hun opleiding. Ook al kunnen juist een opleiding of werk helpen om aan geld te komen. – Mensen met geldgebrek kijken niet vooruit en denken niet aan de toekomst. Ze leven bij de dag en vragen zich alleen af hoe ze die dag weer kunnen rondkomen.
- Gebrek aan geld verkleint de ‘mentale bandbreedte’. Men kan niet meer logisch nadenken, informatie onthouden en problemen oplossen en dat zijn juist de vaardigheden die je nodig hebt om het gebrek aan geld op te heffen.
- Men heeft zichzelf niet meer onder controle en die zelfcontrole is juist nodig om je te concentreren, te plannen, met sommige dingen te beginnen en andere dingen juist uit te stellen. Minder zelfcontrole leidt vaak tot onverstandige beslissingen. Mensen worden onvoorzichtiger en onverschilliger.
- Gebrek aan geld kan ook het zelfbeeld verlagen. Men voelt zich vaak machteloos en hulpeloos. Men voelt zich het slachtoffer van de omstandigheden en denkt dat ze geen invloed hebben op hun toekomst. Door zo’n negatief zelfbeeld is iemand niet gemotiveerd om zijn problemen aan te pakken. Ook de maatschappij heeft vaak negatieve ideeën over zulke mensen. Dat verlaagt het zelfbeeld van deze mensen nog meer.
- Door geldgebrek gaan ouders anders met hun kinderen om. Ze besteden minder tijd aan hun opvoeding, hebben minder geduld en minder interesse. Ze communiceren ook anders met hun kinderen en stimuleren hen minder om zelf na te denken of zelfredzaam te zijn.
Geld heeft voor ieder mens een andere betekenis. Voor sommige mensen is geld een bron van veiligheid of vrijheid, voor andere mensen is het een bron van angst en afhankelijkheid. Begrijpelijk dat geld zo’n belangrijke rol speelt in het gedrag van mensen.
Men is geneigd te vergeten that it’s health that is real wealth and not money or pieces of gold.
Het antwoord op de vraag, waarom mensen bij de goudwinning hun gezondheid in de waagschaal zetten door zich bloot te stellen aan kwikvergiftiging, kan dus zijn, door hebzucht of geldgebrek.
“Health is like money, we never have a true idea of its value, until we lose it.”
Josta Vaseur