De gouden gans van de Wagner Group in Mali

Sinds eind 2021 toont de Russische Wagner Group, geleid door Yevgeny Prigozhin, een grote interesse in Mali’s overvloedige goudvoorraden, schrijft Benjamin Roger in de ‘africa report’ outlet.

Ze hebben verschillende wegen bewandeld, waaronder het verkrijgen van mijnbouwvergunningen, het opzetten van lokale bedrijven, het op ambachtelijke wijze zoeken naar goud en het verhandelen van goud via Dubai.

Russische huurlingen hebben zelfs mijnbouwbedrijven in Mali opgericht en steun gezocht bij het Malinese bedrijfsleven om mijnbouwvergunningen binnen te halen.

Hun focus op goud is geïntensiveerd na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

De mannen van Yevgeny Prigozhin hebben geïnvesteerd in ambachtelijke goudwinning en verkenden mijnsites in het zuiden van Mali, terwijl ze zich ook bezighielden met goudhandel via Dubai.

De goudreserves van Mali, die teruggaan tot de legendarische rijkdom van Mansa Musa in de 14e eeuw, blijven internationale afgunst wekken.

Sergueï Laktionov, een Russische geoloog, arriveerde in juli 2021 in Bamako om het goudpotentieel van Mali te beoordelen. Hij had eerder gewerkt voor de mijnbouwbelangen van Wagner in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Laktionov en zijn team hebben met de Malinese junta onderhandeld over de inzet van huurlingen om de goudmijnen te beschermen, met als doel rechtstreeks uit de bron te worden betaald.

Wagner heeft met hulp van lokale tussenpersonen twee mijnbouwbedrijven opgericht in Mali, Alpha Development en Marko Mining.

De nauwe banden van de junta met kolonel Sadio Camara en de invloed van voormalig minister van Mijnbouw Lamine Seydou Traoré hebben een belangrijke rol gespeeld in deze partnerschappen.

De Malinese autoriteiten zijn echter voorzichtig geweest met het verlenen van exploitatievergunningen en hebben een audit van de mijnbouwsector gestart.

In afwachting van volledige toegang tot de mijnen, heeft Wagner zich beziggehouden met ambachtelijke goudwinning en heeft hij verschillende locaties in het zuiden van Mali overgenomen.

Goudhandel via Dubai is ook mogelijk gemaakt door samen te werken met lokale handelaren zoals Kossa Dansoko.

error: Kopiëren mag niet!