Het in Rio de Janeiro gevestigde Petrobras, de grootste oliemaatschappij van Latijns-Amerika, overweegt de mogelijkheid om in nationale valuta te handelen in plaats van uitsluitend op de Amerikaanse dollar te vertrouwen, aldus CEO Jean-Paul Prates, schrijft Sputnik.
Prates verklaarde dat Petrobras openstaat voor het afsluiten van contracten in yuan, met name voor landen als Argentinië die met een schaarste aan dollars te maken hebben.
Voor de verschuiving van het bedrijf naar nationale valuta is echter toestemming van de Centrale Bank en het Ministerie van Economische Zaken vereist.
Verder onderzoekt Petrobras ook het gebruik van digitale valuta’s zoals Bitcoin, en een speciale afdeling bestudeert momenteel deze optie.
Het idee van een gemeenschappelijke munt voor intracommunautaire betalingen binnen het Mercosur-blok, voorgesteld door de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula, wordt ook overwogen.
Dit voorstel heeft tot doel de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen en de handel binnen het blok te vergemakkelijken, vergelijkbaar met discussies binnen de BRICS-groep.
Verschillende landen, waaronder Rusland en India, stappen in toenemende mate af van de Amerikaanse dollar in hun bilaterale handelsbetrekkingen.
In de energiesector hebben Rusland en India de mogelijkheid onderzocht om handel te drijven in hun respectieve nationale valuta, zoals de roepie.
De besprekingen over handelsnederzettingen in roepies tussen Moskou en New Delhi werden in mei echter stopgezet.
Moskou en Peking hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het gebruik van hun nationale valuta voor bilaterale handel.
Volgens officiële gegevens werd tegen 2022 bijna de helft van de handelsuitwisseling tussen Rusland en China uitgevoerd in roebels of yuan.