Jongeren nu al op zoek naar een vakantiejob

Rond de vakantieperiode heb je toch wat jongeren die op zoek zullen zijn naar een vakantiejob, maar voor enkelen is het nu al begonnen. Green, die op de MULO-school zit, geeft tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat hij nu al op zoek is naar een baan. Hij wil zijn moeder ondersteunen in het huishouden. “Ik ben nog jong, maar vind het helemaal niet leuk dat mijn moeder zo hard moet werken. Haar help ik wel in huis, maar ik wil meer voor haar betekenen en dat kan zeker door mijn best te doen en wat te worden in de maatschappij en een bijbaan zoeken om te helpen in het huishouden”, aldus Green. 

Maar door de financiële situatie is het moeilijk een vakantiejob te vinden in bedrijven of enkele zaken, dus wordt er nu op een andere manier geprobeerd werk te zoeken. Men gaat ervan uit, dat tieners op zoek zijn naar een vakantiejob jongeren boven de achttien jaar zijn, maar tegenwoordig heb je jongeren die jonger dan 18  jaar zijn die op zoek zijn naar een werk. 

Qwins, die 11 jaar is, werkt in een petshop na de school. Tijdens een gesprek geeft hij aan, dat hij zich ervan bewust is dat hij nog niet mag werken, maar die centjes heel hard nodig heeft. “Mijn moeder werkt heel hard en kan dan nog niet uitkomen. Straks begint een nieuw schooljaar en inkopen moeten dan gedaan worden voor mij en mijn twee broertjes en zusje. Met mijn oude schoolspullen wil ik ook niet gaan, dus ik doe het dan anders. Schoenen en schoolspullen zijn duur en dat gaat mijn moeder niet alleen kunnen doen, hoe mijn vader ook niets kan doen, ga ik wat moeten betekenen”, zegt Qwins.

“Ik ben jong, weet misschien niet veel, maar weet wel hoe het hoort van wanneer je kinderen hebt, je leert het ook op school. Dat ouders samen een kind opvoeden en ondanks dat ze uit elkaar zijn, elkaar moeten blijven ondersteunen. Maar, als het niet gaat, vind ik niet dat mijn vader als vaderfiguur geroepen moet worden. Ik probeer dus wat ik kan doen als zoon van mijn moeder en broer voor mijn broertjes en zusje. Op het werk leer ik ook enkele dingen en kan mijn broertjes en zusje het ook weer leren”, aldus Qwins.

Naast het verkopen in winkels of helpen in de tuin zijn er ook jongeren die buschauffeurs helpen en zo ook wat verdienen. Een jongen van 15 helpt een buschauffeur bij het ophalen van het geld bij passagiers. Dat valt helemaal niet in goede aarde bij enkele passagiers, maar de jongen doet zijn werk ongestoord. De buschauffeur geeft aan, dat hij zich  ervan bewust is dat de jongen te jong is en nog niet mag werken, maar hij probeert de jongen te helpen. Hij is op zo een manier onder zijn hoede en leert ook te tellen en hoe hij moet praten met klanten en verdient daarnaast ook eb leert van hoe hij zijn centjes spaart. “Wat moet ik doen, die jongen aan zijn lot overlaten en vandaag of morgen als men hoort dat zulke kleine jongens dan stelen, hoor je weer, ja het kon anders. Als ik het nu anders kan doen, dan doe ik het. Door de jongeren te helpen en het goede pad te wijzen haal je zoveel van de straat.”

TM

error: Kopiëren mag niet!