De Indonesische exportverboden voor mineralen hebben geleid tot kritiek van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Hoewel deze beperkingen de stabiliteit van de wereldhandel bedreigen, stelt Indonesië dat ze noodzakelijk zijn voor economische groei en industriële ontwikkeling.
In het landrapport van het IMF voor 2022 werd er bij Indonesië op aangedrongen de beperkingen uit te stellen en te voorkomen dat ze worden uitgebreid naar andere grondstoffen.
De organisatie waarschuwde dat deze maatregelen het multilaterale handelssysteem zouden kunnen destabiliseren.
Indonesië blijft echter standvastig in het toevoegen van waarde aan mineralen zoals nikkel, bauxiet, koper en tin als onderdeel van zijn industrialisatie-inspanningen.
Eerder oordeelde de WTO dat de Indonesische exportbeperkingen voor mineralen in strijd waren met internationale handelsovereenkomsten.
De uitspraak mist echter een handhavingsmechanisme vanwege tegenstand van de Verenigde Staten.
De Europese Unie (EU) diende de klacht in en voerde aan dat het nikkelverbod de toegang van de EU tot grondstoffen die essentieel zijn voor de productie van roestvrij staal op oneerlijke wijze beperkte, waardoor de wereldwijde markt voor mineraalerts werd verstoord.
Ondanks de bescheiden bijdrage van de mijnbouwsector aan het bbp van Indonesië in 2019, nam de toegevoegde waarde van mineralen aanzienlijk toe nadat het nikkelverbod werd ingevoerd.
President Widodo verwacht een toegevoegde waarde van meer dan 30 miljard dollar, wat de inzet van de regering voor binnenlandse industrialisatie en verbeterde welvaart benadrukt.
Critici benadrukken de trage vooruitgang bij de ontwikkeling van downstream-industrieën en pleiten voor uitgebreide kosten-batenanalyses voor elk mineraalverbod.
Ze beweren dat op maat gemaakte benaderingen nodig zijn voor verschillende mineralen.
Verschillende landen, waaronder de VS, China en EU-lidstaten, hebben hun bezorgdheid geuit en hebben zich als derde partij aangesloten bij het WTO-geschil.
Het Indonesische verbod op de export van mineralen, met name nikkel, heeft de wereldwijde toeleveringsketen voor elektrische voertuigen (EV’s) en strategische producten zoals raketmotoren verstoord.