July 5, 2023 – De Internationale Organisatie voor Atoomenergie zegt dat het plan van Japan om bestraald afvalwater van de vernielde kerncentrale van Fukushima in de Stille Oceaan te lozen, voldoet aan internationale normen.
Op 17 maart 2023 begon de kreupele kerncentrale van Fukushima Daiichi in Japan apparatuur te gebruiken die nodig is voor het opruimen van nucleair vervuild afvalwater – een opmaat naar de uiteindelijke lozing van het afvalwater in de oceaan.
Tien jaar nadat een aardbeving en tsunami de fabriek verwoestten en de ergste nucleaire ramp ter wereld veroorzaakten sinds Tsjernobyl, heeft zich ongeveer 1,3 miljoen ton vervuild water op de locatie verzameld.
Het water wordt opgeslagen in meer dan 1.000 enorme tanks verspreid over het terrein, tegen onderhoudskosten van bijna $ 900 miljoen per jaar – maar de ruimte is op.
Tepco (Tokyo Electric Power Company) is van plan het bestraalde water te filteren om isotopen te verwijderen, waardoor alleen tritium overblijft, een radioactieve isotoop van waterstof die onmogelijk uit water te filteren is.
Vervolgens verdunnen ze het water totdat het tritiumgehalte daalt tot minder dan 1/40 van de wettelijke normen, voordat het door een pijpleiding van een kilometer lang de Stille Oceaan in wordt gepompt.
De Japanse regering bevestigde in januari dat ze in het voorjaar of de zomer van 2023 zal beginnen met het dumpen van het bestraalde water in de Stille Oceaan, ondanks sterke tegenstand in eigen land, haar buurlanden en de internationale gemeenschap.
China is van mening dat uit een eerste beoordeling blijkt dat het afvalwater meer dan 60 radionucliden bevat, waaronder tritium, die zich door oceaanstromingen kunnen verspreiden en onvoorspelbare schade kunnen toebrengen aan het mariene milieu.