Dr. Jairam deed onderzoek naar schimmel dat amfibiesoorten bedreigt

Dr. Rawien Jairam heeft tijdens zijn promotieonderzoek onderzocht of de Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) schimmel voorkomt in Suriname. Hiervoor heeft hij verschillende amfibieën in verschillende gebieden in Suriname onderzocht. 

De Bd-schimmel is een schimmel dat chytridiomycosis veroorzaakt bij amfibieën en heeft wereldwijd al veel amfibiesoorten besmet, waardoor ze nu ernstig bedreigd zijn. Om een historisch overzicht te krijgen, zijn ook specimens uit de Nationale Zoölogische Collectie Suriname gebruikt. Gelukkig blijkt uit het onderzoek, dat Bd tot nu toe niet gedetecteerd is in Suriname. 

Het verdwijnen van amfibieën kan een impact hebben op het milieu, omdat ze een belangrijke rol spelen in het beheersen van insectenpopulaties en in het in stand houden van de ecosystemen waarin ze leven. 

Dr. Jairam is de eerste promovendus van de Faculteit der Wis- en Natuurkundige Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij werd bijgestaan door een team van deskundigen uit België.

error: Kopiëren mag niet!