NDP-voorzitter Desi Bouterse waarschuwt de regering voor een tikkende tijdbom indien de kwestie van de twee doodgeschoten inheemse mannen te Pikin Saron niet gauw wordt opgelost. Het ligt aan de verantwoordelijkheid en de inzichten van de regering hoe deze kwestie op te lossen. “Als dit niet wordt opgelost, dan is dit een tijdbom die de regering in zijn hand heeft. En de tijd tikt”, aldus Bouterse.
De NDP-leider maakte zijn waarschuwende opmerking tijdens zijn toespraak dinsdagavond in partijcentrum Ocer in verband met de 36e jaardag van de partij. Bouterse zegt zich midden in de samenleving te bewegen en het een en ander te horen krijgt van wat er aan gevoelens onder de mensen leeft. Bij een operatie van veiligheidstroepen op 2 mei tegen opstandige inheemsen te Pikin Saron zijn twee mannen, Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager, doodgeschoten. Van de verantwoordelijken zegt Bouterse vernomen te hebben dat de mannen zijn doodgeschoten en daarna zijn geboeid. “Foei toch! Justitie, wie is gek?”, zei Bouterse.
Hij zegt morgen niet te moeten horen, dat hij zijn vinger wijst naar deze of gene. Maar, op de regering doet hij een dringend beroep om spoedig klaarheid te brengen in deze zaak. Bouterse noemt de twee doodgeschoten inheemse mannen samen met mevrouw Asawini (Regita Edenburg) helden en strijders. Wolfjager en Dijksteel hebben gestreden tegen onrecht dat de inheemsen is aangedaan.
Nabestaanden hebben twijfels
Nabestaanden van de twee omgekomen inheemse mannen hebben niet lang geleden tijdens een persconferentie hun twijfels uitgesproken over de doodsoorzaak van de slachtoffers en de omstandigheden waaronder ze zijn omgekomen. Tijdens de persconferentie werden foto’s getoond van een van de slachtoffers. Hij ligt op de grond, levend, geboeid, in goede fysieke conditie en in politiehechtenis. Op de foto van zijn lijk heeft zijn gezicht echter verwondingen en de schedel is ingeslagen.
De nabestaanden vinden het vreemd, dat terwijl de overheidsinstanties de mannen bestempelen als criminelen en terroristen, de overheid bereid is de begrafenis te betalen. Dat de overheid aandringt op een snelle begrafenis zorgde ook voor argwaan bij de families. Volgens de advocaat van de familie zijn er sterke aanwijzingen, dat de mannen niet zijn omgekomen tijdens een vuurgevecht, zoals de regering heeft verklaard.
SS