De renovatie van de ambtswoning van de districtscommissaris (dc) te Groningen is dinsdag gestart. Hierbij waren onder andere aanwezig de minister van Transport, Communicatie & Toerisme (TCT), Albert Jubitana, de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, de directeur van het directoraat Toerisme van TCT, Rabin Buddha, de sistrictscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga, en de directeur van Fairali Design Engineering Consultancy, Ignaz Ahmadali. De renovatie zal een duur hebben van ongeveer 8 maanden.
De directeur van het Directoraat Toerisme van TCT zei onder meer, dat vanwege het feit dat Saramacca rijk is aan geschiedenis, het ministerie heeft besloten om het gebouw om te bouwen tot een museum met cabana’s erbij. Verder zei de directeur, dat er een beheersstructuur moet komen voor onderhoud en beheer zodat niet voor elke aangelegenheid aangeklopt hoeft te worden bij de overheid.
Minister Nurmohamed zei de keuze heel goed te vinden om het gebouw om te bouwen tot een museum en met cabana’s ter bevordering van binnenlandse toerisme.
Er wordt volgens de districtscommissaris een museum gecreëerd, omdat een museum, onderzoekt, verzamelt, conserveert, interpreteert en presenteert materieel en immaterieel erfgoed. De districtscommissaris gaf aan, dat in 1790 door gouverneur Jan Gerhard Wichers een vijfhoekig fort werd gebouwd onder de naam fort Groningen, een militaire post.
Fort Groningen werd genoemd naar de geboorteplaats van gouverneur Wichers, deel uitmaakte van een verdedigingslinie ten westen van Paramaribo: het Oranjepad en enkele forten aan de Saramacca rivier, waaronder post Uitkijk, die rond 1747 waren aangelegd om de plantages in het noorden of benedenloop van de Saramacca rivier te beschermen tegen overvallen van de marrons. Een deel van dit vijfhoekig fort staat nog steeds achter het commissariaat. Eind 1845 arriveerden te Groningen de overgebleven Nederlandse boeren van de plantages Voorzorg en Mijn Vermaak, aan de overkant van de Saramaccarivier onder leiding van dominee Arend van den Brandhof. Dominee Van den Brandhof was één van de leiders van de boerenkolonisatie uit Nederland.
Na de officiële toespraken volgde de onthulling van het naambord en een plaatselijke oriëntatie onder leiding van Ignaz Ahmadali op het ambstterrein gevolgd door een informeel samenzijn.