Russische particuliere militaire bedrijven
DOOR DUNCAN MIL

4 juli 2023 – De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu heeft verordend dat particuliere militaire bedrijven contracten moeten ondertekenen met het Ministerie van Defensie – meer dan een dozijn PMC-huurlingengroepen zijn actief in Oekraïne.

Momenteel zijn maar liefst 65.600 PMC-gevechtstroepen actief in Oekraïne, waardoor president Vladimir Poetin een oproep tot mobilisatie kon vermijden en het aantal slachtoffers kon verbergen.

Minister van Defensie Shoigu runt Patriot PMC, een verbeterde versie van de Wagner Group. Leden zijn militairen die dienen in de Spetsnaz — Special Forces-soldaten gelijk aan de Britse SAS en SBS of de Amerikaanse Navy SEALS, Delta Force of Green Barets.

“Patriot-leden krijgen hogere salarissen die kunnen oplopen tot 15.200 dollar per maand”, aldus de Oekraïense vrijwilligersgemeenschap “Inform Napalm.”

Yevgeny Prigozhin’s Wagner Group heeft tot 50.000 strijders in Oekraïne, en de Akhmat PMC – ook wel bekend als het Kadyrovtsy-leger – onder leiding van Ramzan Kadyrov, hoofd van de Tsjetsjeense Republiek, heeft zo’n 3.600 strijders in het land.

Op 23 juni kwam Wagner van Prigozhin in opstand tegen het decreet van Shoigu dat de leider 21 dagen de tijd gaf om zijn organisatie over te dragen aan het Ministerie van Defensie. De opstand duurde tot de volgende dag, zaterdag, toen Wagner-jagers de snelweg M4 opduwden – waarbij zeven Russische vliegtuigen werden neergeschoten terwijl het leger ze probeerde te onderscheppen – tot op 400 km van Moskou voordat ze zich terugtrokken.

Na het Wagner-debacle zei Leonid Slutsky, eerste vicevoorzitter van de Commissie internationale zaken van de Russische Doema: “Het land heeft geen PMC’s en dergelijke nodig.” Hij wil dat Rusland een beroepsleger van zeven miljoen man opbouwt en een einde maakt aan zijn afhankelijkheid van huurlingen.

error: Kopiëren mag niet!