Narcisme binnen relaties verstikkend

De socioloog/agoog Joan Watkin, tevens voorzitter van stichting Push Forward, leert al langere tijd aan belangstellenden hoe om te gaan met narcisten. Eerder heeft zij hiervoor ook online sessies gehouden. Watkin licht toe, dat mensen ook met narcisme op de werkplek in aanraking kunnen komen, dit kan tevens voorkomen binnen relaties. Hierover zegt zij dat een narcist verliefd is op zichzelf en dat er sprake is van een persoonlijkheidsstoornis.

Ontworstelen
In haar meest recente fysieke bijeenkomst, een seminar zaterdag 24 juni genaamd ‘Narcisme in relaties’ waar 92 personen aan hebben deelgenomen, zijn diverse sprekers ingegaan op dit onderwerp. Daarbij was er ook sprake van de lancering van het door Watkin geschreven boek ‘Verstikkend verbonden’.

Vijf jaren lang heeft Watkin aan dit boek gewerkt. “Het boek vertolkt het leven van de jonge vrouw Afra, die gebukt gaat onder het verstikkend narcistisch gedrag van haar partner Jos.”

“Ze probeert zich uit het destructief huwelijk te ontworstelen, maar vindt er de kracht niet voor vanwege haar liefde voor Jos, haar eigen issues en de beschadigde emoties aangebracht door Jos” verduidelijkt Watkin.

Naast dit aangrijpend verhaal welke een samensmelting is van ware gebeurtenissen, zijn er in dit 255 pagina’s tellend boek ook testen en tips opgenomen. “Dit boek is zeker een aanrader voor jonge mensen en voor degenen wiens relaties destructief zijn”, vult zij aan. Zij wijst op het belang dat mensen zichzelf beschermen en niet blijven verkeren in de negatieve omstandigheden. Want volgens haar is er sprake van risicofactoren  zoals uitspattingen van geweld.

Correctie

Watkin stelt dat uit gesprekken met psychologen blijkt, dat narcistisch gedrag nagenoeg niet gecorrigeerd kan worden. Wel kunnen slachtoffers leren hoe zij zich hierop kunnen instellen. Ten aanzien van dit punt verwijst zij naar een van de sprekers op het seminar: Dr. Richenell Ellecom, klinisch en forensisch neuropsycholoog/medisch voedingskundig specialist. Watkin citeert Ellecom: “D kans dat een narcist veranderd is zeer klein.”

Enkele kenmerken van narcisme zijn jaloezie, het ontbreken van empathie en dat narcisten zichzelf boven anderen stellen. Een ander kenmerk is het niet kunnen accepteren van kritiek.

Watkin zegt, dat wij ervoor moeten waken om bij herkenning van enkele kenmerken iemand te bestempelen als narcist. “Die deskundigheid zit bij de psychologen en psychiaters”, besluit zij.

RB

error: Kopiëren mag niet!