MCP verhoogt melkprijs naar SRD 30 per liter, opkoopprijs rauwe melk SRD 20

De Melkcentrale Paramaribo N.V (MCP) heeft met ingang van 1 juli de prijzen van haar producten verhoogd. De verkoopprijs van 1 liter volle melk is van SRD 27,50 verhoogd naar SRD 30. De verkoopprijs van een liter halfvolle- en magere melk is verhoogd naar SRD 35. De prijzen van het overige producten assortiment zijn ook aangepast.

De Melkcentrale zegt, dat de prijsaanpassing noodzakelijk is voor de continuïteit van de melkveesector en de melkvoorziening. 

MCP-directeur Dewkoemar Sitaram zegt desgevraagd dat de prijsaanpassingen nodig waren, omdat de opkoopprijs van rauwe melk verhoogd is. De opkoopprijs van rauwe melk is van SRD 17,50 verhoogd naar SRD 20 per liter. Volgens Sitaram gaat het hier om een gefaseerde aanpassing van de opkoopprijs van rauwe melk. De verwachting is dat over enkele maanden de opkoopprijs naar SRD 25 zal worden aangepast. Het is niet duidelijk wanneer dit zal gebeuren.

Niet lang geleden heeft minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij in het parlement een aanpassing van de Melkwet in het vooruitzicht gesteld. Deze aanpassing komt erop neer, dat de prijs van melk zal worden losgelaten. De prijs van melk zal tot stand komen via de werking van de vrije markt. Tot nu stelt de overheid de opkoopprijs van rauwe melk vast. 

Enkele melkboeren deelden desgevraagd aan Dagblad Suriname mee de verhoging van de opkoopprijs van rauwe melk met SRD 2,50 per liter erg miniem te vinden. Ze vinden dat de opkoopprijs minimaal op SRD 25 voor een liter moet komen. Wanneer dat zal gebeuren is voor hen de vraag. Ondertussen moeten ze het met een minimale verhoging van SRD 2,50 doen, terwijl de prijzen van alle inputs door de koersontwikkeling met 50 tot 100 procent zijn gestegen.

De prijzen van inputs worden door de koers bepaald, maar de prijs van rauwe melk niet. Melkboeren zijn er daarom voorstander van, dat de Melkwet spoedig wordt gewijzigd. Melkboeren hoeven dan niet steeds weer bij de minister aan te kloppen voor prijsaanpassing voor hun rauwe melk. De opkoopprijs van rauwe melk zal dan door de markt worden bepaald.

SS

error: Kopiëren mag niet!