Israël lanceert militaire operatie op de Westelijke Jordaanoever

3 juli 2023 – Er zijn Israëlische drone-aanvallen en vuurgevechten geweest tussen Israëlische troepen en Palestijnse militanten in Jenin, nadat Israël een grote militaire operatie op de Westelijke Jordaanoever was begonnen.

De inval waarbij honderden commando’s betrokken waren en luchtaanvallen, die maandag vroeg van start gingen, bracht de internationaal gesteunde Palestijnse regering ertoe te zeggen dat ze de contacten met Israël opschortte en veroorzaakte humanitaire zorgen van de VS en de VN.

Israël zegt dat het doel is om door Iran gesteunde Palestijnse facties te ontwortelen die achter een golf van vuurwapen- en bomaanslagen zitten, evenals voorbereidende pogingen om raketten te maken.

De Palestijnse Rode Halve Maan zei dat het ongeveer 3.000 mensen uit het kamp had geëvacueerd, waar zo’n 14.000 mensen op minder dan een halve vierkante kilometer wonen en dat een van de brandpunten is geweest van een golf van geweld die de Westelijke Jordaanoever al meer dan een jaar.

Ondertussen ramde een Palestijn een pick-uptruck in op voetgangers in Tel Aviv en ging vervolgens op dinsdag in een aanval die werd geclaimd door de militante Hamas-groep, waarbij volgens de Israëlische autoriteiten acht mensen gewond raakten. Hamas zei dat de aanval een vergelding was voor de aanhoudende militaire aanval in Jenin, aldus Reuters.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft uit verontwaardiging over de aanvallen het contact en de samenwerking op het gebied van veiligheid met de Israëliërs verbroken.

Dit jaar was tot nu toe een van de dodelijkste voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever in meer dan tien jaar, met meer dan 140 doden in de afgelopen zes maanden.
Ook voor de Israëli’s is het een van dodelijkste jaren in tijden, met meer dan 30 doden bij Palestijnse aanvallen.

error: Kopiëren mag niet!