Is Suriname haar grondgebied kwijt?

Sinds 1969 bezet Guyana Surinaams gebied in het verre zuidoosten van het land,, bekend als het Tigri-gebied. Guyana heeft er zelfs manschappen. Hoewel de Guyanezen de bezetting niet als zodanig zien, strijden Suriname nog steeds tegen deze bezetting.

Het Tigri-gebied, in Guyana ook wel de New River Triangle genoemd, is een gebied dat zowel door Suriname als door Guyana wordt opgeëist. Het gaat om de zone tussen in het westen de Boven Corantijn (Nieuwe Rivier genoemd door Guyana) en in het oosten stroomafwaarts de Koetari en Coeroenie, tot aan de monding in de Corantijn, de grensrivier tussen Guyana en Suriname die uitmondt in de Atlantische Oceaan.

In Suriname wordt het gebied beschouwd als deel van het Coeroenie-ressort in het district Sipaliwini, terwijl het voor Guyana behoort tot de regio East Berbice-Corentyne. Om Suriname gerust te stellen is er een gezamenlijke grenscommissie die sinds haar instelling nog niet vooruit is gekomen. Men gaat ervan uit dat het een status quo-situatie is.

Voor beide landen is ‘betwist’ gebied haar ‘grondgebied’

Vanaf dag één is te merken, dat Guyana het betwiste gebied op de landkaart niet aanduidt als “betwist”gebied, maar eerder als haar  grondgebied.

Ook andersom doet Suriname dat.

Dit ‘kat en muisspel’ heeft ervoor gezorgd, dat bijna alle internationale kaarten het gebied aanduiden als Guyanees  grondgebied. Voorheen werd het aangeduid als betwist gebied, maar dat gebeurt nu niet meer.

Deze situatie is ontstaan door de internationale lobby van Guyana, terwijl de Surinaamse lobby zich meer gedroeg als hobbyisten.

Er zal een moment aanbreken waarop Suriname het geschil voorlegt aan het Arbitrair Tribunaal van het Permanente Hof van Arbitrage (PCA) in Den Haag.

Guyana heeft dit eerder gedaan met betrekking tot het marine grensgeschil, dat Suriname heeft verloren. Ze heeft dit stilletjes gedaan, ondanks de afspraak tussen beide partijen om de bevindingen van een gezamenlijke grenscommissie af te wachten.Guyana heeft in een ander grensgeschil met Venezuela dat wel voorgelegd aan een arbitrage tribunaal, omdat Venezuela het gebied opeist.

Alle Surinaamse regeringen hebben het gelaten bij praten en lief blijven doen.

In augustus 2018 vroeg de huidige president Chandrikapersad Santokhi wat de stand van zaken toen was. Nu zit hij in de uitvoering en ligt de bal aan zijn kant voor een oplossing.

De Caribische staatshoofden zijn nu op Trinidad en Tobago voor de viering van 50 jaar CARICOM, waarvan zowel Suriname als Guyana lid zijn.

Het zou een  gedurfde stap zijn van ons staatshoofd om in zijn toespraak dit aan te kaarten en de CARICOM te vragen om een oplossing. Dit zijn de internationale momenten waar de regio ook internationale aandacht heeft, hoewel Guyana meer aandacht geniet vanwege haar olievondsten.

error: Kopiëren mag niet!