Vietnam verbiedt film ‘Barbie’ vanwege controversiële kaart Zuid-Chinese Zee

De U-vormige “lijn met negen streepjes” wordt op Chinese kaarten gebruikt om zijn aanspraken op uitgestrekte delen van de Zuid-Chinese Zee te illustreren, inclusief delen van wat Vietnam beschouwt als zijn continentaal plat, waar het olieconcessies heeft verleend.

“Barbie” is de nieuwste film die in Vietnam is verboden vanwege het weergeven van China’s controversiële negenstreepjeslijn, die in 2016 werd verworpen in een internationale arbitrage-uitspraak door een rechtbank in Den Haag. China weigert de uitspraak te erkennen.

In 2019 trok de Vietnamese regering DreamWorks’ animatiefilm “Abominable” terug en vorig jaar verbood ze Sony’s actiefilm “Unchartered” om dezelfde reden. Netflix heeft in 2021 ook een Australisch spionagedrama ‘Pine Gap’ verwijderd.

“Barbie”, met in de hoofdrol Margot Robbie en Ryan Gosling, zou oorspronkelijk op 21 juli in Vietnam in première gaan, dezelfde datum als in de Verenigde Staten, volgens de door de staat gerunde krant Tuoi Tre.

Vietnam en China hebben al lang overlappende territoriale aanspraken op een potentieel energierijk stuk in de Zuid-Chinese Zee. Het Zuidoost-Aziatische land heeft Chinese schepen herhaaldelijk beschuldigd van het schenden van zijn soevereiniteit.

error: Kopiëren mag niet!