Slavernijmonument in Rotterdam en Vlissingen beklad

Het Rotterdamse Slavernijmonument aan de Lloydpier is beklad met graffiti (zie foto). Dit werd maandagochtend ontdekt. Afgelopen vrijdag 30 juni vond op deze plek de Keti Koti herdenking plaats waar er stil werd gestaan bij 150 jaar afschaffing van de slavernij. Carlos Gonçalves, voorzitter Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, en Peggy Wijntuin, initiatiefnemer van het Slavernijmonument spreken beiden van asociaal gedrag. Het monument wordt gereinigd door de gemeente.

Peggy Wijntuin hoort het nieuws voor het eerst telefonisch van OPEN Rotterdam, een lokale nieuwswebsite. “Ik had hier nog niks over gehoord, maar wat is dit ziek zeg”, reageert Wijntuin geschrokken. Peggy Wijntuin is oud-raadslid in Rotterdam en diende eerder een motie in om het koloniale verleden van Rotterdam te onderzoeken. Ook was ze één van de initiatiefnemers van het slavernijmonument. “Ik snap niet dat mensen hun frustratie moeten uiten op een voorwerp. Ga gewoon een volwassen gesprek aan. Zo gaat dat in een democratische samenleving. Dit is dierlijk gedrag!”

Gonçalves zegt dat er helaas weinig aan te doen is: “Ik denk niet dat je dit in de toekomst kan tegenhouden. Ik zal hier de komende tijd wel vaker langs lopen en ik hoop dat meerdere mensen dit gaan doen. Om zo met z’n allen een oogje in het zeil te kunnen houden.” 

Vlissingen

Niet alleen in Rotterdam was het raak. Ook in Vlissingen werd het  Slavernijmonument beklad. Op beelden van Omroep Zeeland is te zien dat op de muur met zwarte verf “2070: blanke minderheid” is geschreven. Ook staat er “Media is de vijand”. Op de straat voor het monument staat “Rechtsstaat is mediastaat”. Op het monument zelf werden stickers geplakt. Hierop staat een Nederlandse vlag afgebeeld met de tekst: “Nee tegen omvolking”.

Het monument is een initiatief van voorzitter Angélique Duijndam van Keti Koti Zeeland en kunstenaar Zeus Hoenderop. Ze plaatsten het monument zonder vergunning. De gemeenteraad van de Zeeuwse stad had eerder tegen de komst van een slavernijmonument gestemd.

“Het deed me verdriet toen ik dit hoorde”, zei Duijndam. “Dit geeft alleen maar aan hoe nodig het is dat we kennisnemen van wat er is gebeurd en dat we in gesprek gaan met elkaar. Samen komen we verder.”

error: Kopiëren mag niet!