Haïti, milieu en klimaatcrisis issues voor president Santokhi op 45e Caricom staatshoofdenbijeenkomst

De Caricom-leiders komen in het licht van het 50-jarig bestaan van de organisatie deze week op Trinidad and Tobago bijeen voor de 45e regulerie Heads of Government of the Caribbean Community. President Chandrikapersad Santokhi is zondagavond 2 juli aan het hoofd van een delegatie naar het eiland vertrokken.

Het Verdrag van Chaguaramas dat ten grondslag ligt aan de oprichting van de Caribische Gemeenschap is op 4 juli 1973 in Chaguaramas, een stadje in het noordwesten van Trinidad, getekend. 

Naast het 50-jarig bestaan van de organisatie zal er volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking een substantiële agenda afgewerkt worden, en president Santokhi zal op een aantal terreinen ook de nodige interventies plegen. 

De bewindsman legt uit dat er ook een einde komt aan het lidmaatschap van het staatshoofd in het Bureau van de Caricom. De president zal met collega’s van gedachten wisselen over de situatie op Haïti, milieuvraagstukken en klimaatcrisis. De Amerikaanse Buitenland=minister Anthony Blinken zal ook aanwezig zijn. Verder zijn ook de president van Rwanda en de premier van Zuid-Korea uitgenodigd. 

President Santokhi zal met de laatstgenoemde bilaterale gesprekken voeren op het gebied van de agrarische sector, energie en milieu.

Minister Ramdin zegt dat milieu een cruciaal onderdeel van de agenda zal zijn vanwege het feit dat de Caricom – met de COP28 Klimaatconferentie in Dubai in aantocht – een standpunt moet innemen over klimaatverandering en -crisis. “Daar zal veel aandacht aan besteed worden”, aldus de minister, die ook stelt, dat er gesproken zal worden over hervorming van de wereldwijde financieringsmodaliteiten met betrekking tot het ondersteunen van met name landen met hoge schulden alsook landen met een klimaatproblematiek. 

error: Kopiëren mag niet!