De activiteiten van de Russische Wagner Group in Venezuela

De Venezolaanse dictator Nicolás Maduro prees onlangs de Russische president Vladimir Poetin voor zijn aanpak van een muiterij waarbij de huurlingengroep Wagner betrokken was. Dit trekt de aandacht omdat de Wagner Group een geschiedenis heeft van opereren in Venezuela en de belangen van Maduro dient.

Begin 2019 meldden bronnen dat particuliere militaire bedrijven die banden hebben met de Wagner Group strijders stuurden om Maduro, die op dat moment te maken had met protesten voor democratie, te ‘beveiligen’. Ongeveer 400 mannen kwamen aan in Venezuela, van wie sommigen via Cuba waren gereisd.

De Wagner Group trainde ook Venezolaanse elite-gevechtseenheden en nam deel aan het trainen van pro-Maduro-milities naast Colombiaanse guerrillastrijders in de staat Táchira.

Verder is de Wagner Group actief in Venezuela, waar het olieraffinaderijen beschermt en persoonlijke beveiliging biedt aan Russische commerciële entiteiten, waaronder onderdelen van Rosneft, de Russische staatsoliegigant.

Mijnbouw is een ander aandachtsgebied voor de Wagner Group in Venezuela. De aanwezigheid van thorium in de Orinoco Mining Arc heeft Russische belangstelling gewekt, met beschuldigingen dat de regering van Maduro Rusland en Iran toegang heeft gegeven tot thoriummijnen.

Er zijn suggesties dat de Wagner Group mogelijk betrokken is bij de bescherming van Russische winningspunten voor thorium in Venezuela, aangezien ze een geschiedenis hebben van directe betrokkenheid bij de winning van rijkdom in andere landen, zoals goudwinning in Soedan.

error: Kopiëren mag niet!