3 juli 2023 – De Indiase Chandrayaan 3-missie heeft een lander en rover met wetenschappelijke ladingen aan boord om de chemische en geologische samenstelling van het maanoppervlak te analyseren.
De Indian Space Research Organization (ISRO) is van plan om op 13 juli om 14:30 lokale tijd (09:00GMT) te lanceren vanaf het Satish Dhawan Space Center, Sriharikota, en zal aan boord zijn van een Launch Vehicle Mark-III of LVM3.
“We mikken op het eerste deel van dit lanceervenster, in plaats van het naar het laatste deel te duwen”, zei Isro-voorzitter Sreedhara Somnath.
De belangrijkste doelstellingen van de missie zijn drieledig. Ze bereiken eerst een veilige en zachte landing op de maan, demonstreren het vermogen van de rover om zich op het maanoppervlak te verplaatsen en voeren in-situ wetenschappelijke observaties uit, met de nadruk op de samenstelling van de maan.
Een orbiter zal de combinatie van lander en rover naar een baan om de maan van 100 km brengen.
De Vikram-lander zal vier payloads hebben, waaronder een seismometer om maanbevingen te detecteren en een LASER Retroreflector Array (LRA).
De zeswielige Pragyan-rover zal twee ladingen hebben — twee spectrometers zullen proberen materialen van de oude maankorst te vinden.
Bovendien zal er één lading op de orbiter zijn, het SHAPE aardobservatie-experiment, om spectrale en polarimetrische straling te meten en te begrijpen hoe handtekeningen van bewoonbare aardachtige planeten eruit kunnen zien.
Als het lukt, zal Chandrayaan-3 van India het vierde land maken dat op de maan landt, na de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten in 1966. China werd het derde land in 2013 met zijn Chang’e-3-missie.