Syrië zegt dat luchtverdediging Israëlische raketaanvallen onderschept

AMMAN, 2 juli (Reuters) – Syrië zei zondag dat zijn luchtverdediging een zogenaamde Israëlische raketaanval in centrale delen van het land onderschepte en de meeste raketten neerhaalde, volgens de staatsmedia.

Volgens een verklaring van het leger raakten raketten die over delen van de Libanese hoofdstad Beiroet vlogen, locaties in de buurt van de stad Homs, met alleen materiële schade tot gevolg.

Reuters kon het bericht niet meteen bevestigen.

Een Israëlische militaire woordvoerder zei dat Israëlische gevechtsvliegtuigen een Syrische luchtverdedigingsbatterij hadden aangevallen van waaruit een luchtafweerraket richting Israël werd gelanceerd.

De gevechtsvliegtuigen vielen ook andere doelen in het gebied aan, terwijl er geen slachtoffers werden gemeld door de Syrische raket die in de lucht explodeerde, zei de woordvoerder, Avichay Adraee.

Reuters kon niet meteen bevestigen of de twee incidenten met elkaar verband houden.

Israël heeft de afgelopen maanden de aanvallen op Syrische luchthavens en vliegbases geïntensiveerd om het toenemende gebruik door Iran van bevoorradingslijnen vanuit de lucht om wapens te leveren aan bondgenoten in Syrië en Libanon, waaronder Hezbollah in Libanon, te verstoren.

De Israëlische aanvallen maken deel uit van een escalatie van wat al jaren een conflict van lage intensiteit is, met als doel de groeiende verschansing van Iran in Syrië te vertragen, zeggen Israëlische militaire experts.

De invloed van Teheran in Syrië is gegroeid sinds het president Bashar al-Assad begon te steunen in de burgeroorlog die in 2011 begon.

Strijders die gelieerd zijn aan Iran, waaronder Hezbollah, heersen nu in gebieden in Oost-, Zuid- en Noordwest-Syrië en in verschillende buitenwijken rond de hoofdstad.

error: Kopiëren mag niet!