Polariserende opvattingen over abortus en wapenrechten verdelen Brazilianen

Een recent onderzoek uitgevoerd door het demoscopische bedrijf Datafolha onthult de diepe verdeeldheid onder Brazilianen over belangrijke kwesties, waarbij abortusrechten en wapenrechten tot de meest verdeeldheid leiden.

Het onderzoek, uitgevoerd onder 2.010 mensen in 112 steden tussen 12 en 14 juni, benadrukt de tegenstrijdige meningen in de Braziliaanse samenleving.

Met betrekking tot abortus gelooft 45% van de Brazilianen dat vrouwen het recht hebben om te beslissen (25% is het er volledig mee eens en 20% is het gedeeltelijk eens), terwijl 52% het oneens is (39% helemaal en 13% gedeeltelijk).

Wapenrechten lokken ook polariserende opvattingen uit, waarbij 50% het recht van burgers steunt om wapens voor zelfverdediging te bezitten (33% helemaal mee eens en 17% gedeeltelijk mee eens), terwijl 48% er tegen is (37% sterk en 11% gedeeltelijk).

Deze onderwerpen hebben bijgedragen aan de diepe politieke polarisatie in Brazilië, vooral tijdens de laatste verkiezingen, waar Luiz Inácio Lula da Silva Jair Bolsonaro nipt versloeg.

Lula heeft maatregelen genomen om enkele regels terug te draaien die het bezit en het dragen van wapens onder Bolsonaro’s bewind flexibeler maakten.

Hoewel Lula de kwestie van het uitbreiden van abortusrechten heeft overgelaten aan de verantwoordelijkheid van het Congres, is Bolsonaro fel gekant tegen een dergelijke uitbreiding.

Abortus is in Brazilië alleen toegestaan in geval van verkrachting, gevaar voor het leven van de moeder of foetale anencefalie.

Het onderzoek laat ook verschillende meningen zien over andere controversiële kwesties. Acceptatie van homoseksualiteit wordt ondersteund door 75% van de Brazilianen (55% helemaal mee eens en 20% gedeeltelijk mee eens), terwijl 21% het oneens is (13% helemaal mee eens en 8% gedeeltelijk mee eens).

Echter, als het gaat om het begrip familie, is 72% het ermee eens dat het moet bestaan uit een man en een vrouw (59% is het helemaal mee eens en 13% gedeeltelijk), terwijl 27% het oneens is (20% sterk en 7% gedeeltelijk).

Andere bevindingen geven aan dat de meerderheid tegen het homohuwelijk is, de beperkte toegang van zwarte individuen tot de arbeidsmarkt erkent (78%) en gelooft dat racisme wijdverbreid is in de samenleving (75%).

error: Kopiëren mag niet!