VN-chef op bezoek in Port-au-Prince zegt ‘niet het moment om Haïti te vergeten’.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres arriveerde zaterdag in Haïti voor een bliksembezoek en zei dat “dit niet het moment is om te vergeten” dat de Caribische natie vastzit in overlappende veiligheids-, politieke en economische ellende.

Al maanden luidt de leider van het wereldlichaam de alarmbel over de situatie in het armste land van het westelijk halfrond, dat geteisterd wordt door bendegeweld, een verslechterende volksgezondheid en politieke instabiliteit.

Maar negen maanden nadat Guterres de Veiligheidsraad voor het eerst om zo’n troepenmacht had gevraagd, is geen enkel land bereid naar voren te treden om er een te leiden, uit angst voor hoge risico’s en onzeker succes.

Canada en Brazilië zijn beide nauw betrokken bij discussies, en verschillende Caribische landen hebben een multinationale troepenmacht gesteund.

President Joe Biden heeft duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten, die een lange geschiedenis van interventie in Haïti hebben, geen troepenmacht zullen leiden en zich in plaats daarvan willen concentreren op het versterken van de jonge nationale politie.

Na zijn stop in Haïti gaat Guterres naar Trinidad en Tobago voor een top van de Caribische Gemeenschap, of CARICOM. Bij die bijeenkomst zal ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aanwezig zijn.

error: Kopiëren mag niet!