Wagners rijk in Afrika staat voor een onzekere toekomst
DOOR JORDI BOU

June 28, 2023 – De Russische huurlingengroep Wagner heeft een cruciale rol gespeeld in de inspanningen van Moskou om zijn invloedssfeer in Afrika uit te breiden, maar zijn toekomst is onzeker na de muiterij van Yevgeny Prigozhin.

Al meer dan een half decennium is de Wagner Group van Yevgeny Prigozhin de hoofdrolspeler in de inspanningen van het Kremlin om zijn invloed te vergroten, vrienden te maken – samen met contracten voor veiligheidsdiensten en lucratieve mijnbouwlicenties – in een half dozijn Afrikaanse landen.

Wagner heeft een cruciale rol gespeeld in enkele van de recente conflicten op het continent en heeft zijn eigen financiering uit een mix van bronnen gehaald, maar blijft sterk afhankelijk van de steun van de Russische staat, niet in de laatste plaats voor logistieke steun.

Het Kremlin heeft gezegd dat de activiteiten van Wagner in Afrika zullen worden voortgezet, maar hoewel het probeert de controle over de groep huurlingen in Rusland en Oekraïne over te nemen – inclusief Wagner ertoe aan te zetten zijn wapens in te leveren – heeft het niet aangegeven hoe het wil omgaan met de Afrikaanse groepering. activiteiten.

error: Kopiëren mag niet!