Burgers hebben uit uitspraken gedaan door vicepresident Ronnie Brunswijk in een persconferentie die gehouden werd voordat de vergadering van de Raad van Ministers van start zou gaan, begrepen dat er hoogstwaarschijnlijk gereshuffeld zal worden onder de ABOP-ministers.
“Nu is het wel tijd om te reshufflen. Bepaalde ministers hebben genoeg ruimte gehad om zichzelf te bewijzen. Bij de ABOP moet er zeker gereshuffled worden. Al is het binnenshuis of switchen van ministeries”, zei de vicepresident. Enkele inwoners van Nickerie hebben hierober de met de redactie van Dagblad Suriname gesproken en hun misnoegen geuit ten aanzien van deze kwestie.
Wanneer het kalf verdronken is, dempt men de put
Voor de burgers maakt het nu niet veel meer uit wanneer ministers gereshuffeld worden. Het is al de tweede helft van de zittingsperiode en er is volgens de burgers bijna niets bewerkstelligd. Ze leggen de focus op de minister van Grondbeleid en Bosbeheer, die al geruime tijd onder een vergrootglas ligt vanwege de “Sabaku Project” kwestie. Er is tot op heden nog niets uit de bus gekomen uit het onderzoek naar handelingen van de minister.
Niemand kan dus zeggen, dat ze verkeerd heeft gehandeld, alhoewel men ervan uitgaat dat dat wel het geval is Uit de resultaten behorende bij het onderzoek zou moeten blijken of de minister verkeerd heeft gehandel.
Er zijn volgens burgers ook nog andere ministers die het niet zo best gedaan hebben. Het beleid van de minister van Justitie en Politie vond men ook geen beleid om u tegen te zeggen, geven ze kort in het gesprek met de redactie te kennen. Heel wat burgers geven aan, dat de minister volgens hun niet functioneert als hoe men dat had verwacht.
Accommodatie politiek
Voor het volk heeft reshufflen nu dus weinig zin. De nieuwe minister zal belast worden met werkzaamheden van de vorige minister. Voor de burgers is het een kwalijke zaak, dat men zo abrupt mensen van hun post weghaalt. Het is abrupt en lastig, omdat de ideeën die een minister heeft niet hetzelfde hoeven te zijn als die van een volgende minister. Nota bene doet de regering dit om en bij twee jaar voor de nieuwe verkiezingen.
Het lijkt voor veel burgers op een politieke stunt. Men weet volgens de burgers die met de redactie spraken, heel goed dat de Surinaamse gemeenschap ontevreden is over de wijze waarop men omgaat met het beleid. Verder worden de ministers die thuis worden gezet na een reshuffling gewoon uitbetaald voor zes maanden en krijgen ze hierna ook andere gelden en privileges die zijn gekoppeld aan het (ex)ministerschap. Tot hun zestigjarige leeftijd krijgen ze nog een directeurssalaris zonder dat ze werken. Hierdoor worden de ex-ministers ook spookambtenaren. De gemeenschap haalt er weinig uit, want de nieuwe minister moet zichzelf nog tonen. Het beleid is met de reshuffling niet gewijzigd en de problemen van de bevolking zijn dus niet opgelost.
Als ministers die onderdeel zijn van de regering niet deugen en het beleid niet goed uit kunnen voeren, dan moeten ze volgens de burgers al in het eerste jaar uit de regering gezet worden. Twee jaar na de verkiezingen ministers naar huis sturen lijkt volgens de burgers meer op een accommodatie politiekvoering.
Het beleid wijzigen
Voor de gemeenschap is het belangrijk dat er wordt gekeken naar de beleidsvoering, omdat dat impact heeft op alle burgers. Door het beleid te veranderen naar een die past en behoorlijk is, is iedereen een handje geholpen. Her reshufflen heeft alleen voordelen voor de desbetreffende persoon, maar niet voor de rest van de gemeenschap die nog gebukt gaat onder alle maatregelen van een zwak beleid, geven de burgers afsluitend in het gesprek te kennen.