Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) is bezig tot een vergelijk te komen met de luchtverkeersleiders. Vanwege een vakbondsactie van deze ambtenaren is de KLM-vlucht van afgelopen maandag genoodzaakt geweest uit te wijken naar Cayenne, Frans-Guyana.
De regeringsraad heeft zich tijdens haar vergadering woensdag 28 juni over dit probleem gebogen. TCT-minister Albert Jubithana is in gesprek met de bond. “Er is overleg geweest met de vakbond en er zijn verschillende oplossingsmodellen besproken om tot een werkbare situatie te komen. En op dit moment is er rust”, aldus Cherlique Lilienthal, van de afdeling Woordvoering van het Kabinet van de President, over de situatie van de luchtverkeersleiders. Hij voegt eraan toe dat minister Jubithana bezig is de verschillende modellen uit te werken. “Voor nu is er situatie gecreëerd waarbij het werk wordt voortgezet. In het vervolgtraject wordt uitgewerkt hoe er verder met dit gedeelte van het totale plaatje wordt omgegaan”, voegt de functionaris eraan toe.
Preciosa Simons, directrice Mijnbouw van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), heeft tijdens de vergadering een presentatie gehouden over scalians. Gesproken is over de ordening van de goudsector, regulering, inkomstengenerering en het geleidelijk aan uitfaseren van kwikgebruik. Lilienthal: “Voor het verrichten van werkzaamheden hebben de scalians een beschikking nodig waaraan er bepaalde voorwaarden zijn gekoppeld.”
Een van de eisen is dat de scalians beschikken over een GPS-systeem zodat er gemonitord kan worden of zij zich houden aan het binnen hen aangewezen gebied en of er wordt gewerkt met milieuvriendelijke apparatuur. “Scalians mogen niet worden overgedragen of verhuurd. Als deze regels worden overtreden zal het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen ingrijpen. Er zijn nog enkele uitdagingen, maar de situatie lijkt de goede kant op te gaan”, aldus Lilienthal.
- De hele kwestie rond scalians blijft de nodige vragen oproepen. Uit het vorengaande blijkt dat kennelijk nog steeds er scalians zijn die met toestemming hun werkzaamheden uitvoeren en de biodiversiteit onder en boven wateren blijven vernietigen. Enige tijd geleden was er sprake van dat vergunningen niet zouden worden verlengd en dat de aanwezigheid van de goudpontons op wateren in het land tot het verleden zou behoren. Kennelijk is dat niet het geval en is er nog steeds een aantal scalians met overheidstoestemming actief om het milieu ernstige schade te berokkenen. Natuurlijk doemt de vraag nu ook weer op: welke belangen spelen er op de achtergrond? Waaom wordt er maar geen einde gemaakt aan de aanwezighed van de scalians op lokale wateren? Het beleid rond scalians is zwalkend, verre van constructief en hangt als los rivierzand aan elkaar.