Over vijf maanden enige verlichting in bezettingsgraad luchtverkeersleiders

Pas over vijf maanden zal enige verlichting komen in de lage bezettingsgraad van luchtverkeersleiders. Dan zullen de ongeveer negen assistent luchtverkeersleiders die nu al in de startblokken staan, het internationaal voorgeschreven proces hebben doorlopen om gecertificeerd te worden tot volwaardige luchtverkeersleiders. Het tekort van ongeveer 40 luchtverkeersleiders om tot het nodige aantal van 80 te komen, zal dan nog niet opgeheven zijn. Het traject om daartoe te komen zal nog zeker anderhalf jaar in beslag nemen. 

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT)  zei afgelopen woensdag voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers, dat in de tussentijd naar een andere indeling van het werkrooster van de luchtverkeersleiders wordt gekeken. Met de Surinaamse Associatie van Luchtverkeersleiders (SATCA) zegt de minister dinsdag om de tafel te hebben gezeten om de kwestie van het structurele te tekort aan luchtverkeersleiders zo goed mogelijk op te vangen om zodoende de dienstverlening aan het luchtverkeer in het Surinaams luchtruim en op de internationale Johan Adolf Pengel Luchthaven te garanderen. Volgens de bewindsman kan aan de samenleving niet telkens worden voorgehouden dat er een tekort is. 

Uitwijken naar Cayenne

Afgelopen maandag moest een KLM-vlucht uit Amsterdam naar Paramaribo uitwijken naar Cayenne, Frans-Guyana vanwege de afwezigheid van luchtverkeersleiders in de verkeerstoren op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Enkele luchtverkeersleiders hadden zich ziek gemeld. 

De TCT-minister zegt, dat met de SATCA is besloten om te kijken naar een andere indeling van de werkroosters van de luchtverkeersleiders. Momenteel beschikt Suriname over 43 luchtverkeersleiders. Volgens de internationale regels dienen luchtverkeerleiders tussen twee opeenvolgende diensten een zekere rustperiode in acht te nemen. Met inachtneming van alle geldende voorschriften zal nu gekeken worden hoe de werkrooster anders in te delen.

De voortgang van de dienstverlening aan het luchtverkeer geniet momenteel de hoogste prioriteit. Na deze fase zal er gewerkt worden aan de rechtspositionele zaken van de luchtverkeersleiders. Dat heeft de minister de SATCA voorgehouden. De SATCA zou aan de minister gesteld hebben dat de ziekmeldingen van luchtverkeersleiders geen vorm van stil protest is. 

De luchtverkeersleiding kampt sinds 2013 met een achterstand in het opleiden van luchtverkeersleiders. Hierdoor is er reeds geruime tijd sprake van een structureel tekort aan luchtverkeersleiders. De opleiding van een nieuwe lichting zal binnenkort van start gaan. De situatie is thans zo, dat bij een ziekmelding er vaak geen opvang mogelijk is. Een andere situatie is ook, dat luchtverkeersleiders al een tijdje mopperen over het uitblijven van verbetering van hun rechtspositie.

SS 

error: Kopiëren mag niet!