Hoofdrolspelers in de Wagner-muiterij
DOOR DUNCAN MIL

29 juni 2023 – De gewapende opstand van Yevgeny Prigozhin en zijn Wagner-huurlingengroep is een voorwendsel geworden voor een zuivering in de gelederen van de Russische strijdkrachten.

Woensdag publiceerden The Wall Street Journal en de New York Times verhalen over wie wat wist in de aanloop naar de poging tot staatsgreep van Prigozhin.

De Moscow Times en de Russische Telegram-zenders die met het leger verbonden zijn, melden de arrestatie van topgeneraal Sergei Surovikin – door de Russische pers bijgenaamd “Generaal Armageddon” vanwege zijn vermeende meedogenloosheid – wegens vermeende steun aan de acties van Prigozhin afgelopen weekend.

Ook is chef van de generale staf Valery Gerasimov niet meer in het openbaar of op tv gezien sinds de mislukte staatsgreep van zaterdag. Naar verluidt ondervraagt de veiligheidsdienst van de FSB hem.

De dag voordat hij zijn muiterij lanceerde, zei Prigozhin dat Rusland de oorlog aan het verliezen was en beschuldigde hij minister van Defensie Sergei Shoigu en Gerasimov van “genocide” tegen hun volk “voor de moord op tienduizenden Russische burgers en de overdracht van Russische gebieden aan de vijand. ”

Naast de FSB was ook de Russische Nationale Garde op de hoogte van de geplande muiterij, aldus de commandant, generaal Viktor Zolotov.

“Specifieke lekken over de voorbereidingen voor een opstand die tussen 22 en 25 juni zou beginnen, werden gelekt vanuit het kamp van Prigozhin”, vertelde Zolotov dinsdag aan de staatsmedia, volgens de Journal.

Prigozhin maakte een einde aan zijn opstand na het accepteren van een deal met Poetin – bemiddeld door de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko – die de strafrechtelijke aanklachten tegen de oprichter van Wagner en zijn strijders liet vallen en hem toestond naar het buurland te gaan.

error: Kopiëren mag niet!