“Het is niet nodig om drie-jarigen langer achter te houden”

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft onlangs bekend gemaakt, dat het ministerie het besluit heeft genomen, dat slechts kinderen die tot en met 31 december 2023 de leeftijd van 4 jaar zullen bereiken, toegelaten mogen worden tot het eerste leerjaar (Kleuter A) van het Basisonderwijs. 

Veel ouders hebben te kennen gegeven het niet eens te zijn hiermee. Safiera zegt tegenover Dagblad Suriname, dat zij een kindje heeft dat in februari komend jaar 4 jaar wordt. “Ik vind het zonde dat mijn kind een heel schooljaar moet verliezen, terwijl mijn kind wel flink genoeg is om met de lessen mee te gaan. Stel je voor, dat je kind op 1 januari 4 jaar wordt, dan is het toch bizar dat je kind niet toegelaten wordt tot de basisschool. Het zou fijn zijn als drie-jarigen in de gelegenheid worden gesteld om gescreend te worden. Als het kind wel aan de vereisten voldoet, dan moet het kind niet langer achtergehouden worden”, aldus deze moeder. 

Het ministerie heeft in de bekendmaking ook aangegeven, dat zij zich blijft inzetten voor een verantwoorde structurele oplossing voor het dringende vraagstuk van het toelaten van 3-jarigen tot het basisonderwijs. Safiera hoopt dat het ministerie gauw met een oplossing hiervoor komt. Zij vindt het jammer dat haar kind nog langer moet wachten.

“Velen redeneren dat het altijd is geweest, dat kinderen die tot december 4 jaar worden, toegelaten worden tot het basisonderwijs. Dat is inderdaad zo, maar als je het zo bekijkt, zijn de kinderen van tegenwoordig veel flinker en slimmer dan de kinderen van enkele jaren geleden. Dus ik denk dat verandering zeker noodzakelijk is. Het is niet nodig om drie-jarigen langer achter te houden.”

SK

error: Kopiëren mag niet!