Dc Joden (Para): “Aantal dagbezoekers aan vakantieoorden loopt in de tienduizenden per weekend”

Het Commissariaat van Para heeft gelegenheid geboden aan houders van vakantieoorden en zwemaccommodaties, voor het indienen van verzoekschriften ter verkrijging van verlenging of nieuwe toestemming voor het exploiteren van hun onderneming. De indiening is van 19 juni tot en met 7 juli 2023.

Volgens cijfers van voorgaande jaren komen er gemiddeld 32 aanvragen binnen, zegt de districtscommissaris van Para,  Marlene Joden. “De verwachting is dat ook dit jaar alle actieve oorden binnen deze periode hun aanvraag zullen indienen. Op dit moment komen de aanvragen mondjesmaat binnen. Exploitanten van recreatieoorden dienen toestemming te hebben van de districtscommissaris voor een recreatieoord. Het model toestemming is verstrekt aan de houders, omdat exploitatie van recreatieoorden niet vergunningplichtig gesteld is. In de toestemming zijn er richtlijnen opgenomen ter exploitatie van de oorden. Met het verlenen van deze toestemming kan er controle zijn van de oorden”, stelt Joden. 

De districtscommissaris legt uit, dat elk jaar toestemming wordt verleend, gedurende 1 jaar en vervallende op 14 augustus van het volgend jaar. “De toestemming vervalt precies voor de vakantieperiode. Dat is de periode waarin er heel veel trek is van bezoekers naar de oorden. Doordat men dan nieuwe aanvragen doet, worden overheid veiligheidsdiensten in de gelegenheid gesteld om te controleren of de oordhouder aan de voorwaarden voldoet, welke gelden bij het exploiteren van een recreatieoord. Indien wel, dan krijgt zo’n oordhouder een nieuwe toestemming en kan die operationeel zijn, met name in de drukte van het vakantieseizoen.”

Volgens Joden krijgen oorden toestemming als voldoende bewezen is, dat zij de veiligheid van hun bezoekers kunnen waarborgen. “Deze recreatieoorden beschikken dan over onder andere, getrainde en geüniformeerde lifeguards,  bemande EHBO-posten, dieptemeters die de diepte van  het zwemwater aangeven en hygiënisch verantwoorde voorzieningen.”

Naar zeggen van de districtscommissaris loopt het aantal dagbezoekers aan vakantieoorden in de tienduizenden per weekend. Op de vraag of zij voorbereid is op de drukte antwoordt Joden, dat  de lokale overheid ervoor moet zorgen dat de bezoekers veilig over de weg kunnen, in een schoon milieu terechtkomen en op verantwoorde wijze kunnen verpozen. “De bestuursdienst van Para werkt samen met de brandweer, politie, Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), Belastingdienst en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) aan het waarborgen van het voornoemde”, zegt Joden. 

SK

error: Kopiëren mag niet!