Pizza-achtig gerecht gevonden in het oude Italiaanse fresco
DOOR NINIAN CARTER

28 juni 2023 – Archeologen die in de ruïnes van Pompeii werken, hebben een fresco ontdekt dat volgens hen een oude vorm van pizza uitbeeldt.

Onderzoekers die opgravingen doen op de archeologische vindplaats Pompeii in Italië, hebben een fresco (muurschildering) blootgelegd die een pizza-achtig gerecht op een presenteerblaadje lijkt te tonen.

De vondst, ook wel de “proto-pizza” genoemd, bevat misschien niet de gebruikelijke ingrediënten van tomaten en mozzarellakaas – in plaats daarvan granaatappel, dadels, kruiden en misschien een vroeg type pesto – maar de ronde, deegachtige schijf bedekt met toppings ziet er zeker naar uit dat het zou kunnen een voorloper zijn van de moderne pizza.

De ontdekking werd gedaan in Inula 10, Regio IX van de opgravingslocatie van Pompeii – de stad werd beroemd vernietigd in 79 na Christus, toen de Vesuvius uitbarstte en het bedekte met vulkanische as en puimsteen.

Het fresco werd ontdekt in de overblijfselen van een atrium van een huis dat verbonden was met een bakkerij. Het schilderij is een stilleven van een presenteerblaadje met wijn, fruit, noten… en de proto-pizza!

error: Kopiëren mag niet!