Delegatie Bosbeheer Zuid-Korea in Suriname

Een delegatie van het Zuid-Koreaanse Bosbeheer – Korea Forest Service (KFS) – is op bezoek geweest bij president Chandrikapersad Santokhi. De delegatie is in Suriname om gesprekken te voeren over Surinames pogingen om carbon kredieten in de wacht te slepen en over de mogelijkheid tot investeren. De president vindt het bezoek van de Zuid-Koreanen een mijlpaal in de relatie tussen de twee landen. 

De delegatie wordt geleid door Bae Jaesoo, voorzitter van het Zuid-Koreaanse National Institute of Forest Science, een subafdeling van de KFS.

Bij de ontmoeting met het staatshoofd was ook minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) aanwezig.

President Santokhi zei onder meer  dat er met Zuid-Korea grote potentie is tot samenwerking op verschillende gebieden. De Surinaamse hulpbronnen zoals bauxiet, goud, olie en gas zijn lucratieve sectoren om in te investeren. Tegelijkertijd probeert het land ook die omstandigheden te creëren om investeren te vergemakkelijken. In deze is het dan ook noodzakelijk om de effecten van klimaatverandering te mitigeren. Suriname verwelkomt daarom de samenwerking met landen als Zuid-Korea, die ervaringen hebben in het ontwikkelen van carbon marktmechanismen en duurzame ontwikkelingsprojecten.

Delegatieleider Jaesoo zegt, dat hij in de ontmoeting meer inzicht heeft verkregen in Surinames toewijding om het ecosysteem en het bos te behouden. Hij ziet veel potentie in de verdere samenwerking tussen de twee landen. Jaesoo is onder de indruk dat Suriname zowel een van de meest bosrijke als een van weinig carbon negatieve landen ter wereld is. De volgende stap na de ontmoeting met de Surinaamse regering is om Surinaamse deskundigen uit te nodigen voor een bezoek aan Zuid-Korea om ook daar de verdere samenwerking en de ontwikkeling van carbon kredieten te bespreken. Tevens is het de bedoeling om dan een samenwerkingsdocument op het gebied van bosbeheer te tekenen.

error: Kopiëren mag niet!