Suriname zo goed als geïsoleerd met handjevol slechte vliegverbindingen

Terwijl in de luchtvaartwereld het herstel inmiddels volledig op gang is gekomen, is Suriname met de enige echte internationale luchthaven te Zanderij, zo goed als een buitenbeentje. Wereldwijd heeft het aantal vliegreizen langzamerhand weer de pre-Covid-pandemie niveaus gehaald. Paramaribo met de luchthaven te Zanderij, de Johan Adolf Pengel Luchthaven, is daar niet op vooruit gekomen.

Er is sprake van een schijn interesse bij overige luchtvaartmaatschappijen om Suriname aan te doen. Maar, anders dan onder andere de buurlanden, is de substantie erg laag. Directe vliegverbindingen met Suriname zijn er net een handjevol. Die zijn er ook nog op zeer oncomfortabele uren. Dit punt kwam sterk naar voren bij de onlangs afgelopen derde editie van de Suriname Energy Oil and Gas Summit and Exhibition.

American Airlines staakt diensten

Staatsolie CEO Anand Jagesar, heeft tegenover lokale media verklaard dat de slechte luchtverbindingen een belangrijke hindernis zijn in de ontwikkeling en ontsluiting van de lokale olie- en gas sector en land als geheel. Daarboven is het slepende tekort aan luchtverkeersleiders komen te staan. Grote toestellen zijn daarbij genoodzaakt uit te wijken naar buurlanden, met alle gevolgen van dien. Terwijl de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) onlangs nog op buitenlandse tour was, is de substantie zo goed als uitgebleven. Luchtvaartverdragen die getekend zijn hebben geen nieuwe bedrijven en of lijnverbindingen gezorgd. Integendeel is American Airlines, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen in de wereld, gestopt met een lijndienst naar Paramaribo vanuit Miami. 

Handjevol verbindingen

Eerder gaf TCT aan dat zij zich sedert 2020 buigt over aandachtspunten en vraagstukken vanuit de sector “Transport” met betrekking tot gestrande passagiers als gevolg van de Covid-19-pandemie. Met betrokkenheid van de Associatie van Reisagenten in Suriname (ASRA) heeft het ministerie overleg gehad met respectievelijk COPA, GOL en Caribbean Airlines. Met de KLM, de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij en de Surinaamse Fly All Ways is de rij compleet. 

Vanuit Suriname zijn er momenteel geen directe lijnvluchten naar Noord-Amerika, dus niet naar de Verenigde Staten, Canada of Mexico. Guyana heeft er meerdere. Voorts zijn er op Trinidad na, ook geen verbindingen met Caricom-landen. Op Brazilië en Guyana na, zijn er geen directe lijnvluchten met de overige 11 landen van Zuid-Amerika. De enige vliegverbinding naar Europa is via Amsterdam. Het proces om daar aan te komen en de behandeling van Surinaamse reizigers aldaar is alom bekend. Het wordt hoogtijd dat er daadwerkelijke verandering komt op dit gebied. 

error: Kopiëren mag niet!