OM start gerechtelijk vooronderzoek in zaak Carifesta XI

Op 13 januari 2023 heeft Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 13 januair van dit jaar een verzoek ingediend bij de rechter-commissaris (RC) om een gerechtelijk vooronderzoek (GVO) te openen in de zaak Carifesta XI. Op 21 juni vond de opening van dit GVO plaats, zo laat het OM weten.

Getuigen gaan nader gehoord worden

Tijdens het politieonderzoek in de zaak Carifesta XI zijn personen verhoord, en het OM heeft gevorderd dat deze getuigen nader gehoord worden. Het onderzoek is gestart door de Anti-Corruptie Unit van het Korps Politie Suriname. Daarnaast zullen er financiële verslagen opgevraagd worden die verder geanalyseerd zullen worden door een speciaal onderzoeksteam.

Het OM heeft dit GVO aangevraagd, omdat de rechter-commissaris wettelijk gezien meer bevoegdheden en mogelijkheden heeft om personen te horen. Deze bevoegdheden kunnen dwangmiddelen omvatten, zoals het opleggen van een verplichting tot getuigenis, het opleggen van een bevel tot medewerking of het gebruik van dwangmiddelen om personen te dwingen om informatie te verstrekken. Deze bevoegdheden zullen helpen bij het verzamelen van belangrijke informatie die relevant is voor het GVO.

Hoe zat het ook alweer?

In november 2018 berichtte Dagblad Suriname uitgebreid over de nasleep van Carifesta XI in 2013. Er waren vragen gerezen rond de financiele afwikkeling. Er volgde een onderzoek door de Centrale Lands Accountantsdienst (CLAD).

Hieronder een deel van het door Dagblad Suriname gepubliceerde artikel uit november 2018. 

Uit een analyse van de financiële en niet-financiële informatie bleek volgens een Rekenkamerverslag (maart 2018) onder meer dat de festivalkosten 67% hoger waren uitgevallen dan begroot. Het aantal participanten was 70% hoger en het aantal liaisons officers en event werkers was 85% hoger dan begroot. De kosten zijn hoger uitgevallen, omdat extra activiteiten zijn uitgevoerd.

Uit het onderzoek bleek dat van een adequaat en transparant financieel beheer geen sprake was geweest. 

Het festival was begroot op SRD 23 miljoen. Er werd uiteindelijk SRD 39 miljoen voor uitgegeven, een overschrijding van SRD 15 miljoen. Deelnemers waren begroot op 1.500. Uiteindelijk hebben 2.539 personen deelgenomen aan de organisatie van het geheel (een overschrijding van 1039). Liaison officers en event werkers waren begroot op 500 terwijl 927 deelnamen (een extra 427). Van de totale kosten moest nog SRD 18 miljoen worden betaald aan leveranciers.

Voor de ontvangsten van financiële middelen waren geen registers bijgehouden. Voor de bankbetalingen hadden de aanvragen niet op basis van liquiditeitsbehoefte plaatsgevonden. Voor de uitgaven en voor 124 kasbetalingen groter dan SRD 10.000 waren in 106 gevallen geen facturen aangetroffen en niet alle bedragen conform factuur overgemaakt. In 11 gevallen waren facturen in vreemde valuta overgemaakt, hetgeen niet conform de ministeriële instructie was. In 71 gevallen ontbrak de handtekening en/of paraaf van de festivaldirecteur. Offertes-procedures waren niet toegepast. Er waren geen inhoudelijke verslagen opgesteld, waardoor niet tijdig kon worden ingespeeld op eventuele budgetoverschrijdingen. Uit de inventarisatie van duurzame gebruiksgoederen bleek, dat niet alle tijdens de inventarisatie aangetroffen duurzame gebruiksgoederen waren opgenomen in het financieel verslag en niet alle aangeschafte duurzame gebruiksgoederen waren aangetroffen tijdens de inventarisatie.

Sponsoring

Ten aanzien van de financiële administratie met betrekking tot de sponsoring werd vastgesteld, dat in totaal SRD 20.600.412 beschikbaar was gesteld door de overheid en sponsors. Voor een bedrag van SRD 221.875 waren geen bescheiden aangetroffen waaruit de herkomst van deze ontvangsten moest blijken. Het financiële eindverslag vermeldde, dat er 39 sponsoren waren, maar slechts 1 sponsorovereenkomst was aangetroffen. Van sponsoren werd SRD 1.428.556 per bank ontvangen. Per kas werd een totaalbedrag aan sponsoring ontvangen van USD 65.500 (SRD 219.42510). In het financiële verslag was ook een bedrag van SRD 347.289 opgenomen als ontvangsten in natura. Onderbouwing om welke goederen of diensten het ging, werd niet aangetroffen. Het was onzeker of alle door sponsoren geschonken bedragen waren verantwoord, omdat de aanvraagbrieven voor sponsoring en bedankbrieven voor ontvangen sponsorbedragen niet zijn aangetroffen.

error: Kopiëren mag niet!