Huilen, dat doen huishoudens zeker nu ze nu ruim SRD 85 voor een kilo uien moeten betalen. Voor een normaal huishouden heeft men twee kilo’s nodig en dat komt dus neer op SRD 170.
De beschuldigende vinger gaat al snel richting de winkelier en of de importeur. Voor waar een uit onder de basisgoederen valt. En als de prijs nog niet hoog genoeg is, is er ook een schaarste, waar sommigen ook eens misbruik van maken door de prijs verder omhoog te duwen.
De verhoogde prijs is ontstaan doordat er een minder goede oogst is geweest het afgelopen jaar. Er is echter ook een stijgende vraag in de wereld naar uien.
De Nederlandse boeren hebben te kampen met de stikstofdiscussie, waar velen hun bedrijf niet wensen uit te breiden. Ze zijn genoodzaakt nu duurzaam te planten. Dat zorgt ervoor dat de kostprijs ook hoger wordt, met nieuwe restricties voor het planten van uien.
Volgens informatie is de oogst de weer begonnen, maar naar het schijnt zal de kwaliteit minder zijn. In ons land zijn er 10 tot 12 bedirjven die aardappelen en uien importeren. Men hoopt tegen het eind van de maand en of eerste week van juli weer hun voorraden te kunnen aanzuiveren.
De prijzen zullen echter niet dalen, daar de vraag naar uien aan het toenemen is.
Het is onduidelijk waarom niet naar mogelijkheden wordt gekeken om uien te importeren uit bijvoorbeeld andere Europese landen waar uien worden verbouwd. Uien worden in veel Europese landen verbouwd, waaronder België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Oekraïne en Polen.
De uien kunnen je echt laten huilen, maar als ze eenmaal zijn opgediend in het eten, dan zorgen ze wel voor een een lekker resultaat.