De problemen met de luchtverkeersleiding op de Johan Adolf Pengelluchthaven blijken nog steeds niet te zijn opgelost. Het lijkt erop, dat de verantwoordelijken de ernst niet inzien van een tekort aan luchtverkeersleiders. Immers, maandag moest weer een KLM-vlucht uitwijken naar Frans-Guyana en andere vluchten konden niet worden uitgevoerd.
Het uitwijken van vluchten naar luchthavens in het buitenland door een tekort aan personeel in de luchtverkeersleiding leidt tot zeer veel ongerief, woede en onbegrip onder reizigers, maar ook onder exporteurs, vooral omdat het niet iets van gisteren of vandaag is.
Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) liet maandagmiddag weten, dat er “vanwege onvoorziene omstandigheden geen diensten (aerodrome- en approach controle service) kunnen worden aangeboden aan de luchtvaartmaatschappijen die vanaf onze internationale luchthaven te Zanderij internationale vluchten uitvoeren”.
Op 12 juni had minister Albert Jubithana van TCT nog laten weten, dat het tekort aan luchtverkeersleiders versneld wordt aangepakt. Binnen vier maanden moeten de 22 assistent luchtverkeersleiders worden opgeleid tot volwaardige medewerkers.
Er zijn 43 luchtverkeersleiders die in wisselende diensten werken. Maar, er zouden zeker 80 luchtverkeersleiders moeten zijn.
“Het is pijnlijk”
President Chandrikapersad Santokhi en minister Albert Jubithana zeiden in mei nog het erg te vinden, dat een KLM-toestel op 25 mei weer moest uitwijken naar Cayenne. Ook toen waren er onvoldoende luchtverkeersleiders om vliegtuigen te begeleiden. De president zei toen dat dit probleem structureel moet worden opgelost, “want het is pijnlijk”.
Op 8 mei was er ook al sprake van personeelstekort bij de luchtverkeersleiding, waardoor een KLM-vlucht uit Amsterdam moest uitwijken naar Cayenne.
PK