Grondconversie politieke onwil

Een paar keer is dit onderwerp behandeld in de Nationale Assemblee en hiermee wordt bedoeld dat mensen rond kunnen omzetten in een andere grondtitel. Hiermee zouden burgers grond van de staat kunnen kopen die zij reeds bezitten en een grondtitel vormt die een lagere waarde heeft voor hun grond.

Grondconversie is het proces waarbij land en gebouwen worden omgezet van één gebruik in een ander. Grondconversie kan worden gebruikt om de infrastructuur te verbeteren of zelfs om land te herscheppen. De meest voorkomende soorten grondconversie zijn: agrarisch land converteren naar woningbouw, natuurgebieden converteren om nieuwe bebouwingen, recreatieconversie (bijvoorbeeld  golfbanen), restwaardeconversie (het herstellen van oude gebouwen) en industrieconversie (omruilen van bestaande industrieterreinen, voornamelijk voor woningbouw).

Bezitters van land of gebouwen kunnen hun onroerend goed met grondconversie waardevoller maken. Door een verandering in de bestemming kunnen grondeigenaren hun vastgoed waardevoller maken door woningen te bouwen of het om te vormen tot een winkelcentrum. Daarnaast kan grondconversie de waarde van bestaand vastgoed verhogen door de verschillende toepassingen en verbeteringen. Grondconversie kan ook een aanzienlijke inkomstenbron vormen als gebruikers betalen voor het gebruik van land of gebouwen.

Ondanks het feit dat de bezitter meer zou kunnen doen met z’n grond zou de staat ook kunnen verdienen aan de verkoop van deze omzetting.

Deze middelen zou de overheid kunnen aanwenden voor onder andere onderwijs en/of volksgezondheid

Er is tot heden nog geen correcte manier gevonden om dit onderwerp in de Nationale Assemblee te behandelen. De onwil hiervoor komt voornamelijk van politici uit een van de partners van de regeringspartij, en hun acties krijgen steun van de oppositiepartij. Desi Bouterse heeft het grondbesluit in september 2020 genomen en de huidige regering geeft uitvoering aan dit besluit.

De onwil van politici heeft naar verluidt te maken met verschillende motieven, zoals opportunisme en afgunst.

Wat zij echter over het hoofd zien is, dat bepaalde gebieden beter tot ontwikkeling gebracht kunnen worden. De kortzichtigheid en jaloezie zijn dus een rem op de ontwikkeling van het land.

error: Kopiëren mag niet!