DNA houdt workshop over slavernijverleden – Samen streven naar eigen Surinaams verhaal 

De Nationale Assemblée heeft het initiatief genomen om een tweedaagse workshop over het slavernijverleden te houden. Bij de start maandag waren naast president Chan Santokhi, Assembleevoorzitter Marinus Bee, diverse leden van deAssemblee, waaronder Melvin Bouva (NDP) en Patricia Etnel (NPS) aanwezig. De workshop brengt relevante groepen en deskundigen bij elkaar om een brede discussie te voeren over het  slavernijverleden. De betrokkenheid van het parlement symboliseert de relevantie en ernst van deze materie.

Belangrijk initiatief 

“Wij zijn als regering blij met dit initiatief van De Nationale Assemblee”, zei president Santokhi in zijn toespraak. “Een workshop met een onderwerp, dat onze gehele samenleving betreft, en aangaat. Dit onderwerp roept veel emoties op en brengt ons terug naar de oorsprong en uiteindelijke vormgeving van onze samenleving.” De Nederlandse premier Mark Rutte heeft op 19 december 2022 excuses aangeboden voor het slavernijverleden, een belangrijke stap naar erkenning, volgens de president. 

“Niet alleen de slavernij, maar ook de contractarbeid heeft diepe wonden geslagen. Dezelfde vernederingen, en eveneens afkeurenswaardig onrecht hebben zich voorgedaan. Laten wij ook niet vergeten, de oorspronkelijke bewoners van ons land, de inheemsen. Ook zij hebben met de komst van de kolonisatoren enorme schendingen van hun bestaan en leven moeten ondervinden.”

Eigen verhaal 

Volgens president Santokhi is er een Nationaal Platform voor het Slavernijverleden opgericht om een nationale discussie te voeren waarbij de nazaten van de tot slaafgemaakten gehoord worden. “We investeren in het vertellen van ons eigen verhaal en werken aan een plan voor het platform. De inzichten van de workshop zullen meegenomen worden in verdere besluitvorming. Laten we samen streven naar een welvarend en verenigd Suriname waar we verantwoordelijkheid nemen voor ons verleden en bouwen aan een betere toekomst.”

error: Kopiëren mag niet!